Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Robert D. Putnam er udnævnt til Distinguished Visiting Professor ved Aarhus Universitet. Han regnes som som en af de førende samfundsforskere i verden.
Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation

28.05.2013 | Samfund og politik, Alle grupper, Alle AU-enheder

Tag imod med åbne arme – eller tab kapløbet

Robert D. Putnam ser kun to valgmuligheder for de vestlige demokratier, når det handler om integration. Det kom frem under MatchPoints store paneldebat, hvor internationalt anerkendte forskere diskuterede Multikulturelt medborgerskab, social kapital og anerkendelse.

28.05.2013 | Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder

Værdidebat eller de sædvanlige politiske skyttegravspositioner?

Livlig debat om danske værdidebat ved årets MatchPoints Seminar. Diskussionen drejede sig ofte ind på den aktuelle folkeskoledebat – og er det i virkeligheden en værdidebat eller blot de sædvanlige automatmeninger?

24.05.2013 | Alle AU-enheder, Alle grupper

Kan man snyde og skyde genvej til lykke? - Morten Kringelbach

Svar fra Morten Kringelbach, hjerneforsker, D.Phil (Oxford): Svaret må begynde med de to spørgsmål: Hvad betyder det at snyde, og hvad betyder det at være lykkelig? Hvis vi starter med oplevelsen af være lykkelig, så er det på mange måder en mærkelig størrelse. Det er interessant, at vi som regel er mest lykkelige set i bakspejlet, som blandt…

24.05.2013 | Alle AU-enheder, Alle grupper

Kan man snyde og skyde genvej til lykke? - Morten Dige

Svar fra Morten Dige, lektor i filosofi: Det meget korte svar og mit personlige synspunkt: Nej, det kan man ikke, men der er på den anden side meget stærke forhåbninger i den retning. Der har været mange forsøg på at skyde genvej til noget, man kunne kalde lykke. Nogle forsøger at dope sig lykkelige på forskellige måder, f.eks. ved at bruge…

Elefanter i Danmark er ikke et urealistisk scenarie, hvis man spørger rewilding-tilhængere.

23.05.2013 | Alle AU-enheder, Alle grupper

Rewilding: Hvem – hvad – hvor?

Rundt omkring i Europa og Danmark skyder der rewilding-projekter op, hvor der sættes rovdyr og store græsædere ud i naturen. Men hvad er egentlig tanken bagved – og var ulven i Thy et af de projekter? Få svar her.

Bæveren er en økologisk nøgleart, fordi den rydder ud i tætte kratbevoksninger og bygger dæmninger af de fældede træer og buske, skaber lysninger og nye vådområder, som danner grobund for en øget biodiversitet, siger skov- og landskabsingeniør ved Aarhus Universitet Jørn Pagh Berthelsen.

23.05.2013 | Alle AU-enheder, Alle grupper

Bæveren trives atter i dansk natur

Efter at have været helt udryddet fra den danske natur i flere tusinde år er bæveren nu igen at finde ved nogle af landets vandløb og åer. Det er resultatet af et mangeårigt reintroduktionsprojekt, som følges nøje af Aarhus Universitet.

Mennesket flytter mere jord, end naturen selv gør. I det hele taget er mennesket blevet en naturkraft, og det kræver en ny måde at se både naturen og mennesket på.

23.05.2013 | Alle AU-enheder, Alle grupper

Mennesket er en naturkraft

Vores indflydelse på naturen er efterhånden så stor, at mennesket er blevet en naturkraft. Det betyder, at vi ikke længere kan forstå naturen uden at tage højde for mennesket.

Foto: Colourbox

23.05.2013 | Alle AU-enheder, Alle grupper, Forskning

Hvor vildt kan det blive?

Mennesket skal lade naturen passe sig selv, hvis vi vil standse tabet af arter. Sådan lyder det fra to AU-forskere, der ønsker plads til mere vild natur i Danmark. Især store, vilde dyr. Måske elefanter.

– Vi befinder os i et stort, sort univers. Hver eneste lille organisme på vores planet er mere kompliceret end noget som helst andet, universet hidtil har disket op med, siger Morten DD, der er biolog, naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus. Morten DD har medvirket i talrige tv- og radioprogrammer om naturformidling, senest DR-programserien ”Bidt af naturen”. Fotos: Jesper Rais
Den sjældne brune bjørnesvirreflue har udviklet et udseende som en brumbasse. ”Beskyttelseslighed”, forklarer Morten DD. ”Hvis man ligner noget, der kan stikke, undgår man at blive spist.” Fluen, der er på kraftigt tilbagetog i hele landet, er formentlig knyttet til lysåbne kildevæld. – Kildevældene i Danmark gror til. Tidligere holdt husdyrene dem åbne, men i dag står husdyrene i stald året rundt. De mangler herude, siger Morten DD.
Den sjældne overdrevsskarnbasse lever i kokasser. Hunnen graver en dyb gang ned i jorden under kokassen – gangen kan nå ned i en dybde af 60 cm og har flere sidegange med ”børneværelser”. – Nationalpark Mols Bjerge har en af de bedste lortebille-faunaer i Danmark, fordi køerne i området er økologiske. Konventionelle køer behandles med ormemidler, som dræber billerne, fortæller Morten DD.

23.05.2013 | Alle AU-enheder, Alle grupper, Forskning

Kampen for naturen

For at beskytte naturen må vi tæmme den. Lyder det selvmodsigende? Så læs med, når AUgustus følger Morten DD rundt i Nationalpark Mols Bjerge, hvor han kæmper for at beskytte truede arter.

Man kan maksimalt parkere fire timer langs vejene i universitetsparken mellem kl. 7 og kl. 17. Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation.

23.05.2013 | Health, Administrativt, Videnskabelig medarbejder

Vær opmærksom på parkeringsbegrænsninger i Universitetsparken

En række medarbejdere har i de seneste dage fundet en ærgerlig besked i deres forrude. Det skyldes, at de kommunale p-vagter har været forbi for at håndhæve de parkeringsregler, der blev indført på vejene i Universitetsparken i september 2012.

Viser resultater 31 til 40 ud af 52

Forrige 1 2 3 4 5 6 Næste