Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Arkiv

Foto: Lars Kruse

28.06.2019 | Administrativt

”Du danske Sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig.”

Universitetsdirektør Arnold Boon sender sine varmeste ønsker om en god sommerferie, og opridser i denne sommer-blog en slags ”seks-måneders vejrudsigt” for AU. Her kommer han omkring APV, baseline for bæredygtighed og opdelingen af Science and Technology.

28.06.2019 | Forskning

Thesis defense: Anders Dyhr Sandgaard

Anders Dyhr Sandgaard from the Neurophysics group at CFIN recently defended his Masters thesis on: "Probing White Matter Microstructure with Magnetic Susceptibility Imaging using MRI"

Aarhus Universitets Forskningsfond inviterer den 31. august til jubilæumsbyfest i den nye Universitetsby. Foto: Jørgen Weber.

28.06.2019 | Arrangement

Forskningsfonden fejrer 75 år med byfest for alle i den nye Universitetsby

Aarhus Universitets Forskningsfond inviterer den 31. august hele byen op på det tidligere kommunehospital, som snart omdannes til Universitetsbyen. Fonden har i 75 år støttet forskningen ved Aarhus Universitet, hvilket fejres med foredrag, vandringer i det gamle hospital samt live koncerter med bl.a. det danske stjerneskud, Hjalmer.

Kronisk smerte kan sidde alle steder i kroppen, og patienterne kan fylde en indkøbskurv med smertedæmpende midler lige fra lokalbedøvende salver til morfin, uden at det nogensinde bliver helt godt. Illustration af Csaba Deli, Colour Box.
Mette Richner forklarer, at sortilin – og hold nu tungen lige i munden – ser ud til at ’bremse den bremse’, der på molekylniveau stopper kroppens smerteudvikling. Foto: Privat.
Christian Vægter forklarer, at visse grundlæggende mekanismer er ganske ens i mennesker og mus, og at forskningen derfor giver et fingerpeg om, hvad der foregår i mennesker med kroniske smerter. Foto: Lars Kruse.

28.06.2019 | Forskning

Et skridt nærmere lindringen af kronisk smerte

Effektive lægemidler mod kronisk smerte er ikke lige om hjørnet, men forskere fra Aarhus Universitet har nu identificeret et protein som potentielt mål for lægemidler. Grundforskning viser nemlig, at blokering af proteinet sortilin forhindrer smerte – i første omgang hos forsøgsmus.

Migræne øger risikoen for komplikationer for gravide, viser et omfattende registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. 
Nils Skajaa, som er studiets førsteforfatter og ansat som forsker ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, påpeger det paradoksale i, at især kvinder i den fødedygtige alder rammes hårdest af migræne.

28.06.2019 | Forskning

Migræne forhøjer risiko for graviditets- og fødselskomplikationer

Gravide med migræne har øget risiko for at miste fostret, få kejsersnit eller føde et barn med lav fødselsvægt, viser et omfattende registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Studiet tyder også på, at receptpligtig migrænemedicin forebygger de alvorlige komplikationer.

Foto: Ida- Marie Jensen

27.06.2019 | Forskning

Første hold konferencetolke er klar til EU

Det første hold masterstuderende i konferencetolkning på Aarhus Universitet er netop færdiguddannede, og efterspørgslen efter de danske tolke er massiv.

Studerende fra forskellige verdensdele kommer til Aarhus Universitet for at læse i sommerferien. Foto: Martin Gravgaard.

27.06.2019 | Uddannelse

AU Summer University fortsætter med at vokse

Intensive sommerkurser bliver mere og mere populære blandt studerende. Det gælder ikke kun danske studerende, men også internationale studerende fra AU’s partneruniversiteter.

Læge og ph.d. Kasper Adelborg peger på baggrund af sit nye studie om blodkræft på stort forebyggelsespotentiale for de alvorlige komplikationer, som mange rammes af. Foto: AU.

27.06.2019 | Forskning

Hver femte blodkræftpatient bliver ramt af blodprop eller blødning

I årene efter blodkræft bliver hver femte ramt af en blodprop eller en hospitalskrævende blødning. Et ny omfattende kortlægning fra Aarhus Universitet kan bidrage til at forebygge de alvorlige følgesygdomme.

26.06.2019 | Forskning

Oksekød eller ej?

At nedsætte sit forbrug af oksekød kan være et klimavenligt træk, men sagen er ikke så enkel. Forskere forsøger at nuancere klimadebatten ved at give et samlet overblik.

Studiet er en kohorte med 1.994618 nyfødte født i Danmark fra 1981 til 2015. Foto: unsplash.com

26.06.2019 | Forskning

Lavtuddannede mister oftere spædbørn

Kvinder med ni års skolegang eller mindre har større risiko for, at deres spædbarn dør inden for det første leveår. I over halvdelen af tilfældene er dødsårsagerne for tidlig fødsel og lav fostervægt. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Viser resultater 31 til 40 ud af 8009

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste