Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

190 millioner til talentudvikling på videregående uddannelser

Prorektor Berit Eika glæder sig over ministeriets nye talentudspil, som kan give et rygstød til Aarhus Universitets igangværende aktiviteter.

08.02.2019 | Thomas Grønborg Sørensen

Prorektor Berit Eika er godt tilfreds med det signal, regeringen sender med sit talentudspil. Foto: Anders Trærup.

”Vi kan kun være tilfredse med, at regeringen investerer i talentudvikling. Aarhus Universitet har gjort det i flere år, så på den måde sparker politikerne en åben dør ind hos os”.

Sådan lyder prorektor Berit Eikas umiddelbare kommentar til Uddannelses- og Forskningsministeriets melding om, at man over de kommende fire år vil investere 190 millioner kroner i talentarbejde på de videregående uddannelser.

Hun påpeger, at alle fire fakulteter på Aarhus Universitet i forvejen har særlige tilbud til de dygtigste og mest motiverede studerende:

”Science and Technology har startet talentforløb på en række af deres bacheloruddannelser, på BSS har man et eliteforløb på økonomi, på Health har man de kirurgiske dream teams, og på Arts har man bl.a. et forløb om innovationsprocesser. Bare for at nævne nogle få”.

Regeringens talentudspil omfatter også en ambition om at give elever fra ungdomsuddannelserne adgang til de videregående uddannelser. Her fortæller Berit Eika, at Aarhus Universitet allerede har erfaringer i form af projekter som SubUniversity og Akademiet for Talentfulde Unge.

Besparelser er et rammevilkår

Udspillet kommer i kølvandet på en nylig analyse fra Uddannelsesalliancen og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at der akkumuleret skal spares 21 milliarder fra 2016 og frem til og med 2022. Det har fået flere aktører til at problematisere, at investeringen i talenterne sker på bekostning af bredden. 

”Det er klart, at omprioriteringsbidraget har givet os en stor opgave med at få budgetterne til at hænge sammen – og også vil gøre det i de kommende år. Det er et rammevilkår – og jeg synes vi arbejder med det, så godt vi kan. Men Aarhus Universitet ønsker stadig at gøre en ekstra indsats for de allerstørste talenter blandt vores studerende. Det mener jeg vi har en samfundsforpligtelse til. Set i det lys synes jeg det er positivt, at regeringen vælger at understøtte vores indsats”, siger Berit Eika, der forventer, at flere af universitetets faglige miljøer vil have interesse i at søge midler fra puljen. 

Talentudvikling, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Ledelsen, Uddannelse