Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

50 år med internationale studerende i Aarhus

Et halvt århundredes arbejde med at give byens danske og internationale studerende et stærkt samlingspunkt har skabt et unikt internationalt studiemiljø, som kan trække de dygtigste studerende fra hele verden til Aarhus.

03.10.2016 | Mette Helm

Et stærkt internationalt studiemiljø i Aarhus kan være med til at tiltrække og fastholde talenter fra udlandet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet.

Når de videregående uddannelsesinstitutioner i Aarhus melder sig som spillere i den globale konkurrence om at tiltrække talenter fra hele verden, har de et stærkt kort på hånden: Et unikt internationalt studiemiljø, som er resultatet af 50 års arbejde med at skabe og udvikle et tværfagligt samlingspunkt for danske og internationale studerende på byens videregående uddannelser.

International Student Centre blev grundlagt i 1966 af en gruppe danske og internationale studerende og forskere på Aarhus Universitet med det formål at skabe et uformelt mødested. Siden 2006 har centret været en del af Studenterhus Aarhus, men ambitionen er uændret– at fremme forståelsen mellem studerende fra forskellige nationer.

”For os handler internationalisering ikke kun om, at vi tilbyder de internationale studerende, der kommer til Aarhus, læring og venskaber for livet. Det handler i lige så høj grad om, at de internationale studerende tilføjer en femte dimension til det aarhusianske studiemiljø, som kun kan opstå, når mange kulturer mødes. Den værdi kan vi simpelthen ikke undvære,” siger Anne Thorø, direktør i Studenterhus Aarhus.

Studenterhusets indsats for at integrere de internationale studerende og fremme deres trivsel er et arbejde, som Aarhus Universitet både nyder godt af og er stolt af at medvirke i. Prorektor på Aarhus Universitet, Berit Eika, mener, at et stærkt internationalt studiemiljø er vigtigt, fordi man skal trives for at lykkes med sit studie. Samtidig er det med til at give universitetet et forspring i den globale konkurrence om de skarpeste hjerner.

”For Aarhus Universitet handler det om at tiltrække de dygtigste studerende, hvad enten de er fra Danmark eller udlandet. Dygtige studerende beriger det faglige miljø på uddannelserne, ikke mindst når de kommer med input fra andre himmelstrøg. Det handler om kvalitet, og kvalitet stopper ikke ved paskontrollen. Vi er et internationalt universitet, og vi kunne ikke være nået så langt, hvis ikke det var for de udenlandske kapaciteter, som gennem tiden er kommet til os,” siger Berit Eika, der også mener, at studiemiljøet skal give de udenlandske studerende lyst til at blive i Danmark og bruge deres uddannelse på det danske arbejdsmarked.

Jubilæet bliver fejret ved et arrangement i Stakladen den 4. oktober, hvor bl.a. 35 repræsentanter fra AU’s partneruniversiteter, rektorerne fra de øvrige videregående uddannelsesinstitutioner i Aarhus og de af Aarhus Universitets medarbejdere, der har med internationalisering at gøre, er inviteret.

Fakta om International Student Centre

  • International Student Centre blev grundlagt i 1966 af en gruppe danske og internationale studerende og forskere på Aarhus Universitet.
  • Siden 2006 har International Student Centre været en del af Studenterhus Aarhus.
  • Studenterhuset har 500 udenlandske medlemmer fra hele verden og 2.500 danske medlemmer
  • Studenterhuset har omkring 50.000 gæster om året, heraf er ca. en tredjedel internationale studerende
  • Studenterhuset er for studerende ved alle videregående uddannelser i Aarhus.

 

 

Uddannelse, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Arrangement