Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

87 år – med appetit på mere

Det var både festligt og højtideligt, da Aarhus Universitet den 11. september fejrede sin 87 års fødselsdag. Omkring 500 medarbejdere og nære samarbejdspartnere var mødt op til festen.

11.09.2015 | Camilla Schrøder

Fra årsfestens højtidelighed i Aulaen.

Highlights fra årsfesten 2015 i Aulaen på Aarhus Universitet. Fotos af prismodtagere: Lars Kruse

Blandt deltagerne var forsknings- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsen, regionsrådsformand Bent Hansen, flere folketingsmedlemmer samt repræsentanter fra både industrien, universitetet, erhvervslivet og det lokale politiske miljø.

Mens de studerende fejrede dagen i Universitetsparken, var der masser af musik, priser og taler i Aulaen. Her fik fødselaren mange pæne og rosende ord med på vejen – nogle fløj på historiens vingesus, andre tog mere hårdt fat om de udfordringer, universitetet står over for.

En af dagens talere var bestyrelsesformand for Aarhus Universitet Michael Christiansen, som indledte med at fremhæve de tre emner, som fylder universiteternes hverdag: dimensionering, fremdriftsreform og besparelser.

”Tre store udfordringer, som på hver deres måde har grebet langt ind i universiteternes egne maskinrum, og det kan indimellem være svært at se, at disse indgreb har universiteternes eller de studerendes interesser for øje”, lød det fra Michael Christiansen, der også benyttede lejligheden til at rette en direkte henvendelse til Esben Lunde Larsen.

”Derfor er mit budskab til dig, kære minister: Lad os forvandle kamppladsen til en forhandlingsplads, hvor brydekamp udskiftes med samarbejde og trusler med tillid. Lad os tale mål, lad os tale retning, men lad universiteterne overtage ledelsen og styringen af universiteterne. Lad os tale good governance!

Læs Michael Christiansens tale

Synlig og gunstig udvikling

Rektor bugte anledningen til at fremhæve, at universitetet er i en synlig og gunstig udvikling, hvor publikationstal, dimittendtal, priser og store forskningsbevillinger viser, at Aarhus Universitet står stærkt i den skarpe, internationale konkurrence. Han pegede også på, at universitetet har appetit på mere, og at der bag succeshistorierne ligger benhårdt arbejde, hvor ikke alt kan måles.

”Det er umuligt at måle værdien af de tanker – og ikke mindst den omtanke og eftertanke – som vores medarbejdere og studerende lægger i deres arbejde – hver eneste dag. Men selvom noget ikke kan værdisættes, så kan det stadig værdsættes”, sagde Brian Bech Nielsen, der også tog fat i det sparekrav på 8% på uddannelsesindtægter, som regeringen har foreslået over de næste fire år.

”De seneste par år har vi alle talt om behovet for at øge kvaliteten af uddannelserne. Og færre ressourcer er altså den forkerte medicin i den sammenhæng”, sagde han og understregede samtidig, at universitetet respekterer de folkevalgte politikeres ret og pligt til at prioritere i de offentlige midler – men også, at universitetet siger sin mening, når retningen er forkert.

Læs Brian Bech Nielsens tale

 

Årets æresalumne talte om fremdriftsreform

Der var flere på talerstolen i anledning af universitetets årsdag – blandt andet Sten Scheibye, der blev udnævnt til årets æresalumne 2015. Han er i dag formand for bl.a. Novo Nordisk Fonden og tidligere direktør i Coloplast med en kandidat- og licentiatgrad i kemi fra Aarhus Universitet. Sten Scheibye fremhævede bl.a., at han var stolt af at have bragt det naturvidenskabelige fag ind i rækken af æresalumner. Han fortalte også, at han selv var seks år om at gennemføre sit studie på grund af et fejslagen første år som studerende og fremhævede, at han i dag ville være faldet for fremdriftsreformens krav.

”Det er efter min opfattelse fuldstændig forfejlet, at dagens politikere vil tvinge de unge studerende til at færdiggøre deres studier på rekordtid. De unge i dag har lige så meget som tidligere brug for fordybelse og erfaring på mange felter for at blive gode samfundsborgere. Slip dog mistænkeliggørelsen – og vis tillid til, at de unge også ønsker at blive færdige og komme videre!! En klog anvendelse af SU som gulerod burde være tilstrækkeligt, og det er for mig skræmmende, at udlandsophold eller studierelevant arbejde er begrænset af mikrostyring fra embedsmænd og politikere”, sagde han i sin takketale.

Læs Steen Scheibyes takketale

Også dagens repræsentant for de studerende, Laura Munk Petersen, kandidatstuderende i International og Global History ved Faculty of Arts, tog fat i fremdriftsreformen.

 

”De sidste par år har vi mere end noget andet snakket fremdriftsreform og dimensionering.

Der er her tale om nogle elementer, som måske mere end noget andet gør op med det gamle og klassiske “dannelses”-universitet som C.F. Møller tegnede. Selvfølgelig skal universitetsverdenen ikke blive i fortiden eller gå i stå. Men, hvis fremdriftsreformen ikke gør os til bedre studerende, eller hvis dimensioneringsplanen ikke gør os mere sikre i vores studievalg, hvad vinder man så? Jeg kan frygte, at man er i gang med at pille fagligheden ud for i stedet at sætte fremdriften ind”, sagde Laura Munk Petersen.

Læs Laura Munk Petersens tale

 

Flere udnævnelser og priser

Men selvom der var mange politiske budskaber i talerækken, var det også en festlig dag med masser af musik, priser og udnævnelser. Modtagerne var:

Formand Sten Scheibye, æresalumne 2015

Lektor Kristina Risom Jespersen, Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris

Professor Lars Østergaard, Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris

Fire studerende modtog Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s rejselegat

Følgende fire blev udnævnt til æresdoktor: 

Professor Stephen A. Mitchell, æresdoktor

Sir Gregory Winter, æresdoktor

Professor John Kopchick, æresdoktor

Advokat Erik Hørlyck, æresdoktor

 

Se eller gense højtideligheden i Aualen her

Arrangement, Alle grupper, Studier, Enhedsadministration, Alle AU-enheder, Ekstern målgruppe