Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus-forskere finder ny planet

Et forskerhold fra Aarhus Universitet har udpeget endnu en exoplanet ved hjælp af data fra Kepler-satellitten. Planeten er på størrelse med Neptun og ligger i kredsløb omkring en stjerne i et dobbeltstjernesystem 425 lysår fra Jorden.

22.01.2014 | Peter F. Gammelby

Med data fra Kepler-satellitten har forskere på Aarhus Universitet fundet en ny exoplanet 425 lysår fra Jorden. Grafik: NASA/Ames/JPL-Caltech

Belgiske Vincent Van Eylen er ph.d.-studerende på Aarhus Universitet - og har ledet projektet med at udpege den nye planet.

Grafikken giver et indtryk af den nyfundne planet Kepler-410A b's bane omkring stjernen Kepler-410A. Nederst til højre et "nærbillede" af planetens passage foran stjernen, hvorved den blokerer for en smule af lyset og dermed bliver opdaget af Kepler-teleskopet. Den anden del af dobbeltstjernen, Kepler -410B, er ca. 10.000 gange længere væk fra planeten og derfor ikke med i billedet. (Klik på billedet for at se det i fuld størrelse)

Den nye planet har fået navnet ”Kepler-410A b”, og er den første, som er fundet alene ud fra Aarhus-forskeres arbejde. De fleste andre planeter er fundet i store internationale samarbejdsprojekter, hvor bl.a. NASA har medvirket.

Med denne planet har NASA ganske vist også medvirket, men ”kun” ved at stille data fra sin Kepler-satellit til rådighed. Satellitten har målt lyset fra 150.000 stjerner på én gang, og for flere år siden blev dobbeltstjernen Kepler-410 udpeget som potentiel vært for en exoplanet.

Men det er altså først nu, den er blevet analyseret nærmere – og det er bekræftet, at der ikke er tale om en fejlobservation. Der er virkelig tale om en planet, som roterer omkring en stjerne.

Kepler-410 består af to stjerner: Kepler-410 A, der lyser så klart, at den kan ses fra jorden med en god kikkert, og Kepler-410 B, som lyser noget svagere. Som navnet antyder, roterer planeten Kepler-410 A b om den førstnævnte.

Planetens radius er 2,8 gange større end Jordens, og dens ovale bane er så tæt på stjernen, at den når rundt om den på kun 17,8 dage. Dens overflade må derfor også formodes at være alt for varm til at kunne huse liv.

Ikke alene

Og så er den sandsynligvis ikke den eneste planet i kredsløb om stjernen.

”Forstyrrelser i planetens bane tyder på, at den bliver trukket i af tyngdekraften fra en anden, endnu ukendt planet. Der går ikke præcist 17,8 dag mellem Kepler-410A b’s passager foran stjernen – nogle gange er den op til 15 minutter forsinket eller for tidligt på den. Vi er sikre på, at der er endnu en planet, men fordi den ikke bevæger sig ind foran stjernen, ved vi endnu ikke noget om den,” fortæller Vincent Van Eylen, som har ledet projektet. Vincent Van Eylen er belgier og tilknyttet universitetet KU Leuven, men gennemfører sit ph.d.-projekt hos Stellar Astrophysics Centre på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Han kan heller ikke sige noget om, hvad Kepler-410 A består af, for det primære mål med projektet har været at forstå mere om dens kredsløb, og hvordan den er dannet.

Asteroseismologi

Dataene fra Kepler-satellitten er så gode, at forskerne har kunnet studere værts-stjernen ganske detaljeret. Dertil kommer, at stjernen skinner så klart, at det er muligt at analysere den ved hjælp af asteroseismologi: ved at studere små variationer i stjernens lys, som forårsages af lydbølger i stjernens indre, kan man få et klart indtryk af stjernens størrelse, masse og alder. Det er lykkedes at fastslå med en præcision inden for nogle ganske få procent: Den er ca. 20 pct. tungere og har ca. 35 pct. større radius end vores sol, og den er ca. 2,8 mia. år gammel.

”Vi kan også måle stjernens hældning, så vi ved, at vi kigger på dens ækvator og ikke en af dens poler. Derved kan vi også se, at planeten roterer omkring den samme akse som stjernen gør. Hvis vi vil vide noget om exoplaneter, er vi i sidste ende nødt til at forstå de stjerner, de roterer omkring,” siger Vincent Van Eylen.

Resultaterne er netop offentliggjort i Astrophysical Journal.


Læs mere om Kepler-missionen her:

scitech.au.dk/roemer/sep13/en-satellit-til-historieboegerne/

Og se professor Jørgen Christensen-Dalsgaards foredrag om asteroseismologi på Danskernes Akademi her:

Jørgen Christensen-Dalsgaard er leder af Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet – og medforfatter på artiklen om Kepler-410 A b

For nærmere oplysninger kontakt

Vincent Van Eylen, vincent@phys.au.dk, mobil 5011 6738

eller

Professor Hans Kjeldsen
Stellar Astrophysics Centre
Aarhus Universitet
hans@phys.au,dk
mobil 2338 2160

Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder