Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet får tre nye grundforskningscentre

For ottende gang bevilger Danmarks Grundforskningsfond økonomisk støtte til 12 nye ”Centers of Excellence”. Tre af dem går til forskere fra Aarhus Universitet.

07.10.2014 | Rikke Skovgaard Lindhard

De tre nye centre er:

  • Center for Urban Network Evolution (UrbNet) v. professor Rubina Raja
  • Center for Carbon Dioxide Activation (CADIAC) v. professor Troels Skrydstrup
  • Center for Music In the Brain (MIB) v. professor Peter Vuust

Bag de tre centre er AU-forskere fra henholdsvis Health, Arts og Science & Technology, som vil forske i så forskellige områder som musikkens evne til at forklare hjernens funktion, omdannelsen af CO2 til en værdifuld og energieffektiv ressource samt nye dateringsmetoders forklaring og omskrivning af urbaniseringens historie.

Fællestrækket for dem alle er en overbevisning om, at svarene skal findes i grænselandet mellem vidt forskellige forskningsdiscipliner. Blandt de tre centres forskningsgrupper findes derfor samarbejder mellem blandt andet musik og neuroscience samt arkæologi og naturvidenskab.  Med de tre nye centre får Aarhus Universitet i alt 16 grundforskningscentre, som alle bidrager til forøge den forskningsmæssige kvalitet og aktivitet, mener rektor Brian Bech Nielsen:

”Jeg glæder mig meget på forskernes og universitetets vegne, at vi får endnu tre grundforskningscentre. Grundforskningscentrene giver forskerne unikke muligheder for at gå dybt ind i deres felt, og bidrager til at tiltrække og udvikle talenter.”

Danske grundforskningscentre er internationale sværvægtere

De tre nye AU centre bliver medlemmer af et elitefællesskab i international særklasse. Samtlige 88 danske grundforskningscentre blev tidligere på året evalueret af et internationalt forskerpanel, der placerede forskningsresultaterne på højde med amerikanske topuniversiteter - og som de bedste i Europa.

En af årsagerne findes blandt andet i centerbevillingernes udstrakte grad af tid og selvbestemmelse, der giver forskerne frihed til at forfølge nye og uprøvede forskningsdrømme. Samme oplevelser har professor Dorthe Berntsen. Hun er centerleder på grundforskningscenteret Con Amore, der i 2011 fik en bevilling til forskning i selvbiografisk hukommelse:

”Vi har kunnet udføre forskning, som vi hverken havde apparatur eller ekspertise til uden centerbevillingen. Vi har skabt  udviklingsmuligheder for yngre forskere, som ellers ikke ville have været til stede.  Og vi er blevet internationalt synlige på en måde, som vi ikke var før”, fortæller hun.

De nye centre påbegynder deres arbejde i begyndelsen af 2015.

Læs mere om UrbNet

Læs mere om CADIAC

Læs mere om MIB

Læs pressemeddelelse fra Danmarks Grundforskningsfond

For mere information kontakt:
Pressekonsulent Sys Vestergaard, 2367 0012

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Alle AU-enheder