Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Årsrapport 2016: Sund økonomi og markante faglige resultater

Øget uddannelsesaktivitet, flere renteindtægter og tilbageholdenhed i administrationen har skabt et ekstraordinært godt regnskabsresultat på 200 mio. kr. Det fremgår af regnskabet i årsrapporten for 2016. Pengene skal kanaliseres ind i faglige tiltag, som styrker universitetets kerneopgaver.

06.04.2017 | Anders Correll

Foto: Anders Trærup, AU Foto

Aarhus Universitet kom ud af 2016 med et overskud på 200 mio. kr. Det fremgår af årsrapporten, som bestyrelsen netop har godkendt.

”Økonomien har været stram de forgangne år, og overskuddet i 2016 ændrer ikke på, at vi må forudse en indtægtsnedgang de kommende år. Derfor kan vi glæde os over, at det positive regnskabsresultat for 2016 giver os mulighed for at investere strategisk i faglige aktiviteter, som skal drive universitetets fortsatte udvikling mod høj kvalitet,” siger bestyrelsesformand Connie Hedegaard.

Årets indtægtsforbedring hænger bl.a. sammen med AU’s målbevidste arbejde de senere år med at nedbringe udgifterne. Samtidig har fremdriftsreformen betydet, at mange studerende har fremrykket afslutningen af deres uddannelse. Det har resulteret i et større taxametertilskud og færdiggørelsesbonus. Derudover er universitetet gået fri af en budgetteret fremdriftsbøde.  

Overskud skal investeres i forskning og uddannelse

Sammen med en eksisterende opsparing giver regnskabsresultatet universitetet mulighed for at investere 131 mio. kr. i strategiske tiltag på fakulteterne og tilføre 76 mio. kr. til Universitetsledelsens Strategiske Midler (USM), som udmøntes i faglige satsninger. Disse investeringer vil bringe universitetets egenkapital ned på 10 pct. af omsætningen i overensstemmelse med bestyrelsens målsætning.

Foruden en tilpasning til faldende indtægter skal fakulteterne bruge pengene på bl.a. rekruttering af talentfulde forskere, opgradering af forskningsfaciliteter og infrastruktur, forbedring af studiemiljøer og støtte til tværfaglige projekter, der kan øge kontakten til industrien og etablere samarbejde mellem forskergrupper.

De strategiske satsninger gennem USM vil blive fastlagt i løbet af foråret 2017. 

Vigtige strategiske satsninger

Bestyrelsen har godkendt årsberetningen, som bl.a. er præget af de strategiske satsninger, bestyrelsen vedtog i sommeren 2016: Flere ingeniører, kvalitetsløft af sproguddannelserne, etablering af Nationalt Center for Skoleforskning, forskningstyngde på businessområdet og åbning af sundhedsvidenskaben mod industrien.

”Det er klart, at man som universitet må budgettere forsigtigt, når indtægtskilderne fra blandt andet STÅ-midler først er kendt i 11. måned. AU har på ansvarlig vis levet op til politikernes ønske om, at flere studerende bliver hurtigere færdig, og det er en væsentlig forklaring på vores overskud. Den sunde økonomi giver nu AU mulighed for at investere mere i kvalitet og de strategiske satsninger,” siger Connie Hedegaard.

Målene i universitetets udviklingskontrakt med ministeriet er på uddannelsesområdet stort set blevet indfriet, ligesom resultatet for hjemtag af eksterne bevillinger fra udenlandske kilder lever op til forventningerne.

Nogle målsætninger vil kræve en ekstra indsats fremover. Det gælder eksempelvis international forskningsimpact, produktion af videnskabelige publikationer og tiltrækning af danske forskningsmidler. Fakulteterne har iværksat tiltag, der kan forbedre resultaterne på disse områder – bl.a. rekruttering af topforskere og mere fokus på kvalitetssikring af publikationer. 

 

  Overskuddet på 200 mio. kr er et resultat af følgende faktorer:
• Øget uddannelsesaktivitet (131 mio. kr.)
• Generel tilbageholdenhed (21 mio. kr.)
• Renteindtægter og returnerede energiafgifter (ca. 47 mio. kr.)    

 

 

Politik og strategi, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Enhedsadministration, Alle AU-enheder