Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Akademiker i ghettoen

KARRIERE: Hun arrangerer kvindeklub, lektiecafeer, fodboldturneringer og fester. Hun skriver nyheder til bydelens hjemmeside og hjælper beboerne med alt fra at søge boligsikring til at læse papirer fra lægen. Cand.mag. Henriette Wedel Nielsen arbejder i det udsatte boligområde Trigeparken ved Aarhus.

11.08.2015 | Ida Hammerich Nielson

”Det hårdeste ved mit arbejde er, at jeg har så mange vidt forskellige opgaver. Det ene øjeblik handler jeg ind til kvindeklubben, det næste skriver jeg en nyhed til hjemmesiden eller har en samtale med en beboer. Det tager noget tid at have et arbejde, hvor opgaverne er så forskellige – og så få en helhed ud af det”, siger Henriette Wedel Nielsen.

Henriette Wedel Nielsen vil gerne være med til at ændre Trigeparkens image som uroplaget ghetto - et image, som hun mener, er noget forslidt. ”Der er forskellige sociale problemer herude, men det er ikke et utrygt sted at opholde sig, og her bor mennesker fra nærmest ’all walks of life’”, siger hun.

Henriette Wedel Nielsen og hendes kolleger måler løbende på, om deres indsats har den ønskede effekt. Landsbyggefonden har udstyret dem med en række måleværktøjer, såsom halvårlige milepæleplaner, som de indrapporterer. I samme åndedræt justerer de på en aktivitet, hvis den ikke har den tiltænkte effekt. ”Derudover kan vi se på statistikkerne, at kriminaliteten er på et meget lavt niveau i forhold til hvor den var for måske 6-7 år siden, så ’noget’ virker. Men det er svært at være 100 % specifik på, hvad det lige er, der virker, udover at hurtig indgriben er fuldstændig vital”, siger hun.

11 kilometer nord for Aarhus ligger Trigeparken. Lange rækker af lysegråt, 3-etagers betonbyggeri ligger snorlige i de grønne omgivelser.

Bag et vindue blomstrer hvide og lilla orkideer. Et andet vindue er dekoreret med røde Lynet McQueen-klistermærker. Et tredje vindue er helt dækket af et brunt lagen. I det fjerne høres lyden af en scooter.

Trigeparken er ét af tre områder i Århus, der er på den tidligere regerings officielle liste over særligt udsatte boligområder. Her bor ca. 1060 mennesker fra 28 lande. 45,6 procent af beboerne mellem 18-64 år står uden for arbejdsmarkedet ifølge tal fra 2013.

I et kælderlokale mellem blok 31 og 33 sidder Henriette Wedel Nielsen, cand.mag. i religionsvidenskab og psykologi fra 2012. Sammen med fire andre medarbejdere – og i tæt samarbejde med bl.a. den lokale folkeskole - arbejder hun for at skubbe området i den rigtige retning i kraft af Helhedsplanen for Trigeparken.

”Noget af det bedste ved mit arbejde er at få øje på andre menneskers ressourcer og på den måde få dem til at hjælpe hinanden. For et stykke tid siden manglede jeg en frivillig til vores lektiecafé, og så fandt jeg en kvinde i området, som er god til at hjælpe børnene og synes det er rigtig sjovt. En af mine vigtigste opgaver er at være brobygger mellem beboerne her i Trigeparken”, siger Henriette Wedel Nielsen.

Øjnene op for boligsocialt arbejde
Mens Henriette Wedel Nielsen læste religionsvidenskab, håbede hun på engang at komme til at arbejde med integration. Men hvordan det mere præcist kunne foregå, vidste hun ikke. Indtil hun hørte ordet ”boligsocialt arbejde” under et foredrag.

”I slutningen af min uddannelse var jeg til et foredrag med én fra min fagforening. Hun præsenterede det boligsociale felt som værende i vækst for humanister, og da hun fortalte mere om området, sagde det bare ”pling”. Jeg fornemmede, at det ville være noget for mig”, siger Henriette Wedel Nielsen.

Herefter gik hun i gang med at researche på området. Via sit netværk fik hun kontakt til en beboerrådgiver på Skjoldhøjkollegiet i Aarhus, som fortalte hende mere om området og anbefalede hende at kontakte det boligsociale arbejde i Herredsvang. Her startede hun som lektiehjælper, inden hun ad forskellige omveje endte som boligsocial medarbejder i Helhedsplanen i Trigeparken.

Akademiske kompetencer i spil
I det daglige tænker Henriette Wedel Nielsen ikke særlig meget over, at hun er akademiker. Men hendes baggrund spiller alligevel en vigtig rolle i hendes job:

”Det er en stor fordel, at jeg fra min specialeproces ved, hvordan man fuldfører et projekt fra start til slut. Det giver mig et overblik i alle de projekter, jeg har her. Jeg har en bred tilgang til tingene og reflekterer over det, jeg laver. Og så er det selvfølgelig en fordel at kunne formulere sig skriftligt, for eksempel når jeg skriver på vores borgerportal”, siger Henriette Wedel Nielsen.

Hendes religionsvidenskabelige baggrund kommer også i spil:

”På religionsvidenskab bliver vi præsenteret for mange forskellige synspunkter og værdier, så jeg er vant til at være åben, og jeg har en bred interesse for, hvorfor folk gør, som de gør. Jeg kommer ingen vegne med at stille mig til dommer for noget. Jeg kommer længere ved at være interesseret og spørge, hvis jeg synes, noget lyder lidt sort”, siger hun.

Skal blive overflødige
Helhedsplanen for Trigeparken kører fra 2014-2018. Målet er, at de initiativer, Henriette Wedel Nielsen og hendes kolleger sætter i gang, skal blive selvkørende. De arbejder altså med andre ord på at gøre sig selv overflødige.

”Det er en del af pakken, og mange humanister er jo i dag projektansatte. Flere har givet udtryk for, at de synes det er sejt, at mit projekt er på hele fire år”.

Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet