Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Arbejdsgivere: Ph.d.’er fra Health bidrager godt i klinikken

Ny undersøgelse fra CESU konkluderer, at hospitalerne i Region Midtjylland er tilfredse med de læger, der også har en ph.d.-grad fra Health.

21.02.2017 | Kirsten Olesen

Nu ved vi bedre, hvordan arbejdsgiverne synes, vores læger med en ph.d. fungerer, siger prodekan Lise Wogensen Bach. Foto: Jesper Rais, AU

Arbejdsgiverne på AUH og Region Midtjyllands regionshospitaler er glade for de færdigheder, som læger med en ph.d.-grad bidrager med i klinikken. Også selv om nogle synes, at for mange holder op med deres forskningsaktivitet, når de har været ansat i et par år. Dertil mener nogle arbejdsgivere, at forskeruddannelsen tillægges for stor vægt i sig selv.

Det er i grove træk konklusionen på en ny undersøgelse af, hvad arbejdsgiverne i Region Midtjylland egentlig synes, en læge med en ph.d. i baggagen bidrager med i forhold til en læge uden en ph.d.-grad.

Undersøgelsen er lavet af Center for Sundhedsvidenskabelige Uddannelser, CESU, på Aarhus Universitet og er netop publiceret i Danish Medical Journal.  Den er en del af et større forskningsprojekt som undersøger, hvilken indflydelse en forskeruddannelse har på lægers og sygeplejerskers arbejde i klinikken i Region Midtjylland.
Den aktuelle artikel kaster lys over arbejdsgivernes perspektiv, og flere artikler er på vej fra CESU.
Desuden blev en særlig publiceringsanalyse af forskningsaktiviteten hos læger, ansat i Region Midtjylland efter endt ph.d.-uddannelse, udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse, CFA, for Forskeruddannelsen, Health, i efteråret 2016.

Tal kan kvalificere debat om ph.d.’er

”Det er rigtig vigtigt, at vi får underbygget de mange holdningsprægede indlæg i den offentlige debat med konkrete fakta. På den måde ved vi bedre, hvad vi taler om, når fremtiden for bl.a. de sundhedsvidenskabelige ph.d.’er skal lægges fast – og politikerne får nogle kendsgerninger at tage afsæt i”, siger prodekan for talentudvikling på Health, Lise Wogensen Bach.

På den baggrund har hun været medforfatter på den nye undersøgelse, der fx på spørgsmålet om oplevelse af forskningsaktivitet giver et lidt andet billede, end publiceringsanalysen fra efteråret 2016.

”Vores publiceringsanalyse viste således, at læger med en ph.d. i Region Midtjylland ikke nødvendigvis er holdt op med at forske, selv om de i en periode efter ansættelse koncentrerer sig om det kliniske arbejde. Derimod viser analysen, at de får skrevet en del artikler, når man ser på en længere periode end de første par år efter ansættelse”, siger hun.

Er ph.d.’erne pengene værd?

Baggrunden for den nye undersøgelse fra CESU er, at antallet af sundhedsvidenskabelige ph.d.’er er steget markant i årene siden globaliseringsaftalen i 2006 satte politisk fokus på – og øgede antallet af – ph.d.’er herhjemme. I dag er ca. 30 pct. af de danske ph.d.’er uddannet inden for det sundhedsvidenskabelige felt. 

Men i den senere tid har en livlig debat udspillet sig om, hvorvidt de dyrt uddannede ph.d’er nu også er pengene værd.

”I vores nye, lokale undersøgelse hæfter jeg mig især ved, at arbejdsgiverne er tilfredse med de færdigheder, læger med en ph.d. fra Health bidrager med, når de bliver ansat i klinikken – fx på AUH eller på regionshospitalerne. De adspurgte fremhæver bl.a. ph.d.’ernes evner til at finde relevant information, tilegne sig ny viden, håndtere komplekse problemstillinger og arbejde selvstændigt, og det ligger tæt op ad de kompetencer, vi lægger vægt på i vores forskeruddannelse”, siger Lise Wogensen Bach.

Undersøgelsen bygger dels på kvantitative data, dels på seks individuelle og fire gruppe-interviews med arbejdsgivere, som projektets førsteforfatter, antropolog, ph.d. Pernille Andreassen fra CESU har udført. I alt 42 læger deltog i den kvalitative del af undersøgelsen.

Samlet set giver de adspurgte på AUH udtryk for at have tilstrækkeligt med ph.d.’er ansat, mens der er en tendens blandt de adspurgte regionshospitaler til at ønske flere ph.d.’er blandt medarbejderne for at gøre forskning til en større del af den kliniske praksis.


Kontakt:

Prodekan for talentudvikling Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 2548 8522
lwb@au.dk

Antropolog, ph.d. Pernille Andreasen
Aarhus Universitet, Center for Sundhedsvidenskabelige Uddannelser, CESU
Tlf: 8620 5231
Pernille.andreassen@cesu.au.dk

Talentudvikling, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Health, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe