Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU-prorektor ser gerne flere studerende via kvote 2

Prorektor Berit Eika advarer mod kvalitetsudvalget forslag om generelt at anvende prøver og samtaler som indgangen til at studere på et universitet. AU-lektor foreslår prøveuger som indgang til et studium.

15.12.2014 | Helge Hollesen

Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation

”Vi er selvfølgelig interesserede i   at se på, hvornår studerendes adgang til universitetet kan ske på baggrund af optagelsessamtaler og -prøver”.
Det siger Aarhus Universitets prorektor Berit Eika i en kommentar til forslaget om, at kommende studerende i højere grad skal gennem interviews og prøver for at blive optaget på en uddannelse på universiteterne.

Forslaget kommer fra regeringens ”Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser” – også kaldet Kvalitetsudvalget. Udvalget foreslår, at den nye optagelsespraksis først skal i brug på uddannelser med stort frafald eller flest ansøgere i forhold til antallet af studiepladser.

Uoverkommeligt at alle skal til prøve

Berit Eika mener dog, at man skal tænke sig godt om, før man bredt begynder at bruge samtaler og prøver i forbindelse med optagelsen af nye studerende 

”Karakterer fra gymnasiet er det bedste enkelte parameter, vi har til at forudsige ansøgerens mulighed for at gennemføre en uddannelse,”, siger Berit Eika og tilføjer, at karaktergennemsnittet dog  ikke er en perfekt indikator.

”Derfor kunne karakterer suppleret med en optagelsesprøve for et udsnit af af ansøgerne være en god mulighed. Rent logistisk vil det dog være helt uoverkommeligt at tage alle til en prøve,” mener Berit Eika.

Pilotprojekt med flere kvote 2-studerende

På Health, hvor Berit Eika tidligere var prodekan for uddannelse, er der fra 2016 planlagt et pilotprojekt med optagelsesprøver for de 20 procent, der kan begynde deres uddannelse via kvote 2.

”Health vil udvælge ansøgere med en minimumskarakter på sandsynligvis 6- . De vil derefter blive udvalgt på baggrund af dels en generel videntest, dels en egentlig optagelsesprøve, hvor ansøgerne bliver vurderet på deres kompetencer til for eksempel at samarbejde og kommunikere”, forklarer Berit Eika.

Netop et karaktergennemsnit på 7 skal ifølge kvalitetsudvalget på længere sigt være maksimumskravet til kommende studerende på universitetet. Det gælder også studier som for eksempel medicin, hvor kravet i dag er et gennemsnit på 10 eller højere.

Berit Eika foretrækker dog fortsat at have et relativt stort optag på kvote 1 baseret på karakterer.
”Det er en effektiv, billig og nogenlunde retfærdig måde at optage på. Men lad os eksperimentere med et større optag i kvote 2 end de typisk 10 procent. Så vil vi blive klogere på, hvordan vi sikrer de rette studerende til de rette uddannelser uden at det trækker i forvejen sparsomme ressourcer fra vores undervisningsopgaver. Vi skylder også vores ansøgere, at det, vi sætter i stedet for karakterer, er velgennemprøvet og giver ansøgerne en fair vurdering.,” siger Berit Eika.

Prøveforløb før ansøgning

Da Kvalitetsudvalget lancerede sin seneste rapport på Aarhus Universitet, foreslog lektor Lone Kofoed Hansen fra Digital Design og Informationsvidenskab, at studerende kunne optages efter at have afprøvet uddannelsen i et par uger.

Forslaget udspringer af de intro-projekter, som nye studerende allerede kommer igennem i rusugen på Digital Design og Informationsvidenskab.

“Vi giver dem en konkret opgave, som de skal løse inden for 8-10 dage. Det kræver, at de læser nogle tekster, undersøger en givent problem i virkeligheden og kommer med en analyse. Russerne på Digital Design skal også komme med et bud på en løsning,” forklarer Lone Kofoed.

Der er mulighed for prøveforløb

Lone Kofoed peger på, at med prøveuger bliver det meget konkret, hvad studiet drejer sig om.
”For os fungerer det godt som en måde at snakke om studiet på. Og potentielle ansøgere kan finde ud af, om de overhovedet forbinder det samme med studiet, som vi gør,” siger hun.

Forslaget indebærer, at fristen for at søge ind på et studium skal være senere end starten af juli, understreger Lone Kofoed.
”Optimalt skulle alle studier udbyde to af sådanne uger, så alle fik mulighed for to prøveforløb, inden de satte deres ønskekryds,” tilføjer hun.

Prorektor Berit Eika siger til forslaget, at mulighederne for prøveforløb allerede findes i form af studiestartsprøver.
”Men hvis prøveuger skal fungere som et optagelsesparameter, er det nødvendigt nøje at tænke logistikken og omkostningerne med. Jeg byder muligheden for pilotprojekter på optagelsesområdet meget velkomment ” siger Berit Eika. Hun peger på, at interesserede fagmiljøer for eksempel også kan lade sig inspirere af de praktiske prøver på idrætsuddannelsen og følge pilotprojektet på medicin.

Uddannelse, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet