Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU samarbejder med Kina om forskning i ansigtssmerter

Institut for Odontologi har indledt et samarbejde om et dansk-kinesisk smertecenter i tilknytning til en af de førende tandlægeskoler i Kina. Den nye relation åbner op for forskningsprojekter, som ellers kan være svære at realisere i Danmark.

24.06.2014 | Henriette Stevnhøj

Professor Peter Svensson i midten af flokken ved åbningen af det dansk-kinesiske smertecenter i Chengdu i det vestlige Kina.

Professor Peter Svensson i midten af flokken ved åbningen af det dansk-kinesiske smertecenter i Chengdu i det vestlige Kina.

Den gode forbindelse mellem Aarhus Universitet og Kina er blevet styrket, efter Institut for Odontologi har indgået en samarbejdsaftale om et dansk-kinesisk smertecenter. Centret er knyttet til en tandlægeskole i Chengdu i det vestlige Kina. Samarbejdet skal indebære udveksling af viden og materiale om smerteforskning, og planen er også, at postgraduate studerende fra Kina kan komme til instituttet på Aarhus Universitet.

Incitamentet til at opbygge en solid dansk-kinesisk relation på forskningsfeltet er nyttigt for begge parter, siger professor Peter Svensson fra Sektion for Klinisk Oral Fysiologi. Han er sammen med professor Kelun Wang, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Aalborg Universitet, det danske forbindelsesled i samarbejdet.

”Her er noget at hente for begge lande, selv om vores udgangspunkt er forskelligt. I dansk smerteforskning har vi metoder, som de kinesiske forskere kan få gavn af at lære. Til gengæld kan vi drage fordel af, at patientgrundlaget i Kina er langt større,” siger Peter Svensson.

En af de danske udfordringer er vanskeligheder ved at rekruttere tilstrækkeligt mange patienter for at kunne lave systematiske undersøgelser. Det gælder for eksempel i forhold til behandling af patienter med akutte smerter i ansigt og mund. I Kina er det et hverdagsbillede, at køen af smerteplagede kinesere foran tandlægeskolen i Chengdu er lang, når skolen åbner om morgenen. Det gør det muligt at lave forskningsprojekter, som ellers ville tage meget lang tid at gennemføre for odontologerne i Danmark.

”Volumen har stor betydning, og hvis vi selv kan lave eller få undersøgelsesmaterialet fra kollegerne i Kina, høster vi stort af en sådan aftale,” fortæller Peter Svensson.

Den nye aftale om smertecentret er det tredje i rækken for Institut for Odontologi. I forvejen har instituttet tilsvarende aftaler med tandlægeskoler i Beijing og Nanjing, hvorfra der også har været tandlæger på udveksling i Aarhus.

Yderligere oplysninger

Professor Peter Svensson
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi, Sektion for Klinisk Oral Fysiologi
Direkte telefon: 8716 8132
peter.svensson@odont.au.dk

Samarbejde, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Odontologi, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Ekstern målgruppe, Offentligheden/Pressen