Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Autisme-forskning får et løft

Et europæisk forskningssamarbejde med deltagere fra 14 lande vil nu styrke arbejdet med at forstå autisme. Aarhus Universitet er dansk partner i projektet, der med 2,1 mio. euro i ryggen løber over de næste tre år.

09.02.2015 | Kirsten Olesen

Aarhus Universitet skal lede de ASDEU-aktiviteter, der relaterer sig til voksne med autisme.

Universiteter, velgørende organisationer og faglige institutioner fra 14 europæiske lande er gået sammen i et forsøg på bedre at forstå autisme spektrum forstyrrelser. Det sker i et stort nyt forskningssamarbejde, Autism Spectrum Disorders in Europe (ASDEU). Formålet er dels at forske i diagnosticering, forekomst og behandling af autisme, dels at forbedre pleje- og støttemuligheder for mennesker med autisme.

Projektet, der løber over tre år, har modtaget 2,1 mio. euro fra Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Forbrugere (DG-SANCO).

Dansk fokus på voksne

Den danske partner i ASDEU-projektet, Aarhus Universitet, skal lede de ASDEU-aktiviteter, der relaterer sig til voksne med autisme.

”Og vi vil fokusere på, hvilke behov der findes hos sundhedspersonalet og familier til voksne med autisme spektrum forstyrrelser i EU,” siger professor Diana Schendel.

Aarhus Universitet oprettede i 2013 et professorat i psykiatrisk epidemiologi med særligt fokus på autisme for at bygge videre på et mangeårigt forskningsarbejde inden for studier af udviklingen i forekomsten af autisme, risikofaktorer og langsigtede konsekvenser.


Fakta:

ASDEU vil:

  • undersøge forekomsten af autisme spektrum forstyrrelser i 12 EU-lande
  • analysere de økonomiske og samfundsmæssige omkostninger ved autisme
  • gennemgå eksisterende ordninger og foranstaltninger og udarbejde forslag til programmer til tidlig opsporing af autisme
  • uddanne fagfolk
  • validere biologiske markører for autisme
  • forbedre forståelsen af diagnosen og følgesygdomme samt effektiv pleje og støtte til voksne og ældre med autisme

Yderligere oplysninger:

Professor Diana Schendel
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Sektion for Epidemiologi
Aarhus Universitet, Institut for Økonomi, NCRR - National Centre for Register-based Research
Tlf.: 2162 7137
diana.schendel@ph.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Alle grupper, Institut for Folkesundhed, Health, Ekstern målgruppe