Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Big data til gavn for vækst og velfærd - en unik dansk mulighed

Københavns Universitets, Danmarks Statistik og Dansk Industri afholder en konference om perspektiverne i big data

28.08.2015 | Signe Herbers Poulsen

Dato ons 09 sep
Tid 13:00 17:00
Sted Nationalmuseets festsal, København

Med Hal Varian, Lars Fløe Nielsen, Karsten Dybvad, David Dreyer Lassen, Sune Lehmann Jørgensen, Ronald Jansen og Jørgen Elmeskov m.fl.

Onsdag den 9. september 2015 afholder Københavns Universitets Samfundsvidenskabelige Fakultet, Danmarks Statistik og Dansk Industri en konference om perspektiverne i big data. Perspektiver, som kan skabe unikke muligheder for både det private erhvervsliv, udvikling i den offentlige velfærd og for Danmark som foregangsland i forskning i big data.

Big data er en enestående mulighed for at etablere et strategisk og gensidigt frugtbart samarbejde mellem offentlig finansieret samfundsforskning og statistikproduktion på den ene side og private virksomheder på den anden side.

I Danmark er vi verdensmestre i registerdata. Den position betyder, at der allerede i dag findes et velfungerende og på verdensplan unikt samarbejde mellem den samfunds- og sundhedsvidenskabelige forskning og Danmarks Statistik om brugen af registerdata til forskningsformål.

Hvordan kan dette samarbejde også omfatte big data, så Danmark kan udnytte sin unikke position til at blive verdensførende på statistik og samfundsforskning i big data – og dermed samtidig understøtte vækst og velfærd? Og hvordan kan vi sikre, at borgernes tillid til data-anvendelsen består? Det er nogle af de spørgsmål, som vil blive rejst på konferencen.

Googles cheføkonom og professor på UC Berkeley i Californien, Hal Varian, er blandt oplægsholderene på konferencen og vil blandt andet fortælle om, hvilke muligheder han ser for fremtidens samfundsvidenskabelige forskning i big data.

Program

  • Hal Varian, professor, UC Berkeley og cheføkonom i Google: Hvad er Big data og hvad er perspektiverne for samfundsvidenskabelig forskning?
  • Lars Fløe Nielsen, direktør og medstifter af den danske software koncern Sitecore: Hvordan kan dansk erhvervsliv høste gevinster gennem de unikke muligheder for samfundsvidenskabelig forskning baseret på Big Data?    
  • David Dreyer Lassen, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet og Sune Lehmann Jørgensen, lektor DTU: Forskerne præsenterer det tværfaglige grundforskningsprojekt, Social Fabric, som blandt andet høster data fra smartphones, og fortæller om de praktiske og etiske overvejelser om at beskytte deltagernes privatliv.
  • Ronald Jansen, direktør for FN´s statistikafdeling og formand for FN´s globale arbejdsgruppe om Big Data: Hvad det betyder på verdensplan at kunne bruge Big Data - og hvordan Danmark er i en særlig position til at gøre en markant forskel
  • Karsten Dybvad, administrerende direktør, Dansk Industri: Hvordan kan vi skabe vækst i erhvervslivet gennem brugen af data, uden at tilliden sættes over styr?
  • Jørgen Elmeskov, rigsstatistiker, Danmarks Statistik: Hvordan kan indsamling, lagring og adgang til big data finde sted, så den høje tillid til forsvarlig dataindsamling og registrering bevares?

Tid

9. september 2015 kl. 13-17

Sted

Nationalmuseets festsal, Ny Vestergade 10, 1471 København K.

Arrangør

Københavns Universitets Samfundsvidenskabelige Fakultet, Danmarks Statistik og Dansk Industri

Generelle spørgsmål til arrangementet

Margit London 
Lokal tlf.: 39 17 39 32 
mlo@dst.dk

Konference, Teknisk/administrativ medarbejder, Susa, Susa