Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Biomedicinsk studie blandt årets danske forskningsresultater

Videnskab.dk har netop kåret Årets danske forskningsresultat 2014. Forskere fra Institut for Biomedicin løb med en delt andenplads med et forskningsresultat inden for immunologi.

16.12.2014 | Malene Løvig Nielsen

I studiet har forskerne for første gang vist, hvordan immunforsvaret bliver aktiveret, så det nedbryder bakterier.

I studiet har forskerne for første gang vist, hvordan immunforsvaret bliver aktiveret, så det nedbryder bakterier.

Den 12. december blev det afsløret, hvilket forskningsresultat Videnskab.dk’s læsere havde stemt ind som Årets danske forskningsresultat 2014. En række forskere fra Institut for Biomedicin fik en delt andenplads for deres studie af immunsystemet og tildelt prisen ”Hædrende omtale”.

I studiet har forskerne for første gang vist, hvordan immunforsvaret bliver aktiveret, så det nedbryder bakterier.

”Det er en fantastisk anerkendelse at få en delt andenplads i afstemningen, specielt fordi det er baseret på læsernes vurdering. Immunologi er et utrolig komplekst emne, der kan være svært at formidle. Derfor er det enormt tilfredsstillende at opleve, at vi alligevel med denne historie er nået ”uden for elfenbenstårnet””, siger postdoc Søren E. Degn fra Institut for Biomedicin.

Søren E. Degn og professor MSO Steffen Thiel er første- og sidsteforfatter på publikationen, der blev bragt i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Forskningen skal sikre nye lægemidler

Den nye viden om immunsystemet er grundforskning.  Forskerne har undersøgt, hvordan komplementsystemet, som er en vigtig del af immunsystemet, fungerer. Komplementsystemet spiller en vigtig rolle i immunsvækkede patienters evne til at bekæmpe infektioner, det gælder for eksempel hos patienter der modtager kemoterapi. Også i autoimmunsygdomme som for eksempel lupus er komplementsystemet vigtigt.

”Fejlagtig aktivering eller for kraftig aktivering af komplementsystemet er skadeligt for kroppen selv. Systemet er med andre ord et “tveægget sværd". Derfor er der vigtige kliniske perspektiver. Vores forskning åbner muligheden for at manipulere immunsystemet der, hvor det hele starter – nemlig i komplementsystemet. Man kan sige, at komplementsystemet er en af immunsystemets startknapper. Det er her immunreaktionen sættes i gang,” siger Søren E. Degn.

Søren E. Degn er lige nu Research Fellow ved Boston Children’s Hospital og Harvard Medical School i USA på et Marie Curie stipendium fra EU.

På Videnskab.dk kan du læse mere om kåringen af Årets danske forskningsresultat 2014.

Yderligere oplysninger

Postdoc Søren Egedal Degn
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: +1-617-505-8126
sdegn@biomed.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Offentligheden/Pressen