Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Brevsvar og påmindelser forbedrer opfølgningen for livmoderhalskræft

Opfølgningen af kvinder i risiko for at udvikle livmoderhalskræft kan forbedres ved at påvirke menneskelige og administrative forhold. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet.

03.05.2017 | Lone Niedziella

Bettina Kjær Kristiansen forsvarer sin ph.d.-afhandling om opfølgning efter screening for livmoderhalskræft onsdag den 17. maj 2017 på Aarhus Universitet (foto: Lars Kruse, AU Foto).

Hver femte danske kvinde, der deltog i screening for livmoderhalskræft, blev ikke rettidigt fulgt op i 2011. Det svarer til ca. 7.500 kvinder. I værste fald kan det forhindre muligheden for at forebygge kræft.

Ph.d.-studerende Bettina Kjær Kristiansen ved Center for Cancerdiagnostik i Praksis, Aarhus Universitet, har undersøgt om organisatoriske forandringer kan sikre, at flere kvinder følges op.

Breve og påmindelser giver færre forsinkelser

Næsten alle screeningsprøver tages i almen praksis. Den praktiserende læge har ansvaret for at formidle prøvesvaret til kvinden og dermed sikre opfølgningen. Manglende opfølgning forekommer hyppigere for kvinder med lavere social position og sker hyppigere i nogle praksis end andre.

Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2012, at kvinderne skulle have tilsendt prøvesvar per brev direkte fra de patologiske afdelinger for at øge opfølgningen. Det skulle afhjælpe kommunikationsproblemer, da brevet kunne sendes systematisk til alle kvinder uden forsinkelse. Derudover blev det anbefalet, at praktiserende læger fik en elektronisk påmindelse, hvis kvinden udeblev fra opfølgning. Det skulle afhjælpe administrative udfordringer med manglede opfølgning.

To store studier har nu undersøgt effekten af indførelsen af brevsvar og påmindelser i det danske screeningsprogram for livmoderhalskræft. Resultaterne viser, at brevsvar har øget den rettidige opfølgning med 4%, og at påmindelser næsten har halveret antallet af kvinder, der har fået opfølgning med mere end seks måneders forsinkelse. Afhængig af typen af opfølgningsanbefaling havde mellem 2,5 og 11,7 pct. af kvinderne forsat ikke fået opfølgning seks måneder efter en påmindelse.

Forbedringen i opfølgning efter brevsvar og påmindelser kunne ses hos alle undersøgte grupper af kvinder. Den nye viden kan være med til at belyse, hvordan screeningsprogrammet fremover organiseres bedst.

Forsvar den 17. maj 2017

Ph.d. -afhandlingen og de tre tilknyttede videnskabelige artikler udgår fra Health ved Aarhus Universitet. Projektet er udført i tæt samarbejde mellem Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis ved Aarhus Universitet, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus og Afdeling for Folkeundersøgelser, Randers Regionshospital.

Projektet har bl.a. modtaget støtte fra Trygfonden, Den Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond i Region Midtjylland, Praksisforskningsfonden i Region Midtjylland og Helsefonden.

Bettina Kjær Kristiansen forsvarer sin ph.d. afhandling ”Securing follow-up in cervical cancer screening” onsdag den 17. maj kl. 14.00, Samfundsmedicinsk Auditorium, lokale 101, bygning 1262, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 4, 8000 Aarhus C. Alle er velkomne.

 

Yderlige oplysninger

Ph.d.-studerende Bettina Kjær Kristiansen

Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed

Forskningsenheden for Almen Praksis og Center for Cancerdiagnostik i Praksis (CaP)

 


 

Ph.d. afhandlingens tre videnskabelige artikler:

 

  • Direct notification of cervical cytology results to women improves follow-up in the Danish cervical cancer screening programme - a cluster-randomised trial: Dette studie undersøger, om brevsvar til kvinderne kan forbedre opfølgningen, og om opfølgning forbedres for forskellige grupper af kvinder (på tværs af alder, samleverstatus, etnicitet og uddannelsesniveau). Studiet sammenligner en gruppe af kvinder, der fik brevsvar, med en gruppe af kvinder, der fik prøvesvar overleveret som vanligt af den praktiserende læge.
  • Cervical cytology results conveyed directly from pathology departments to women reduce the use of general practice: a Danish cluster-randomised trial: Denne artikel undersøger, hvorvidt brevsvar kan reducere antallet af kontakter til den praktiserende læge, og hvordan omkostninger til svarafgivelse påvirkes. Studiet sammenligner en gruppe af kvinder, der fik brevsvar, med en gruppe af kvinder, der fik prøvesvar overleveret som vanligt af den praktiserende læge.
  • Reminders to general practitioners improve cervical cytology follow-up – a before-after study: Dette studie evaluerer, om påmindelser (til den praktiserende læge), der blev implementeret nationalt i Danmark i 2012, kan forbedre opfølgningen, om opfølgning forbedres for forskellige grupper af kvinder (på tværs af alder, samleverstatus, etnicitet og uddannelsesniveau), og om variation i opfølgning mellem praksis mindskes. Kvinders deltagelse i den anbefalede opfølgning blev vurderet ved at sammenligne en periode før og en periode efter implementeringen.


 

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, CAP, CAP, FEAP, FEAP