Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Debat: Har vi tid og råd?

Hvis vi skal have råd og tid til at tage os af kræft også om 10 år, skal der forskes meget mere i, hvordan vi skal tegne fremtidens sundhedsvæsen. Derfor mødes 160 internationale forskere i Aarhus 20-22. maj med fokus på almen praksis’ rolle i kræftindsatsen.

20.05.2015

Af Peter Vedsted, professor, Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet.

Det går bedre og bedre i Danmark med kræftbehandlingen.

Flere overlever kræft, flere får en bedre behandling og opfølgning af senvirkninger, og hvis vi skal dø af kræft, er der fokus på at lindre bedst muligt. Alligevel halter vi bagefter på en række områder, og vi behøver den nyeste viden for at blive bedre.

En fremskrivning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at vi inden for de næste 10 år vil se en 20-30 pct. øget forekomst af kræft. Det stiller betydelige krav til, hvordan sundhedsvæsenet skal indrettes, og det understreger som aldrig før vigtigheden af at have en velfungerende primærsektor. Kræft er i forvejen den hyppigste dødsårsag og kræver mange ressourcer i forhold til hele forløbet fra forebyggelse og diagnose over behandling og efterforløbet.

Alle er enige om, at almen praksis spiller en overordentlig stor rolle i alle dele af disse forløb.

Derfor mødes 160 internationale forskere i Aarhus 20-22/5.

De har fokus på almen praksis' rolle i kræftindsatsen og diskuterer den nyeste viden. Det sker med særligt fokus på, hvordan vi skal imødegå udfordringen med de mange flere kræfttilfælde.

Danmark har gennem de seneste 15-20 år oplevet et stadigt stigende fokus på kræftsygdom. I 1990'erne blev det klart, at Danmark, når det gjaldt kræft, ikke var blandt de bedste mere. Flere dør af kræft, opfølgningen er ikke optimal, og den lindrende behandling ved kræftdødsfald kunne blive bedre.

Det førte til foreløbigt tre kræftplaner med udbygning af hospitalsudstyr, bedre medicin og senere mere fokus på diagnostik, rehabilitering og omsorg for den døende (palliation).

I alle disse forhold spiller almen praksis og hele primærsektoren en særdeles vigtig rolle. Vi skal øge vores udredning af kræft betydeligt, vi skal tage os af mange med flere sygdomme, som er i omfattende behandling for kræft, mange flere skal sikres en god livskvalitet, og endelig vil mange flere skulle modtage lindrende behandling i den sidste del af deres liv.

Hvis dette skal kunne lade sig gøre, og hvis vi skal have råd og tid til at tage os af kræft også om 10 år, skal der forskes meget mere i, hvordan vi skal tegne fremtidens sundhedsvæsen.

  • Indlægget er bragt i Jyllands-Posten onsdag den 20. maj 2015.
Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Folkesundhed, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen, Ph.d.-studerende