Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Dekanen besøgte IOOS

Dekan Lars Bo Nielsen er på rundtur i fakultetets fagmiljøer, og i maj kom turen til IOOS, hvor han blev vist rundt på hele instituttet. Ud over et sandt viden-bombardement om instituttets virke og forcer blev Lars Bo Nielsen også iført hårnet, fik testet smertetærskel og blev stillet spørgsmål om den arvede fusion.

08.06.2017 | Lise Wendel Eriksen

Mandag den 15. maj kl. 13.00 trådte Lars Bo Nielsen ind af hovedindgangen på IOOS. Her blev han modtaget af institutleder Siri Beier Jensen, som sekunderet af den stedkendte Caroline Hørsted guidede ham gennem 3 timers rundvisning fra kælder til kvist. Ved hvert stop på ruten var det IOOS-medarbejdere, der fortalte, viste og demonstrerede deres respektive enheder og fagområder. Og det var en lyttende og interesseret dekan, der undervejs også udfordrede det eksisterende og øjnede nye muligheder.

Første stop var Fællesklinikken på 3. sal, hvor klinikleder Helle Tolboe fortalte om klinikkerne – som IOOS som det eneste institut på Health selv driver – de 60.000 årlige patientbesøg og det nyeste kliniske undervisningstiltag; teamklinikken. Lektor Lise-Lotte Kirkevang fremviste også endodonti-mikroskoperne.

Herefter gik turen videre til forskningslaboratorierne på 2. sal. Her så Lars Bo Nielsen de nyrenoverede og moderne laboratoriefaciliteter og hørte om de forskningsrelaterede opgaver, der bliver løst her på tværs af instituttet.

 

Turen fortsatte ned til kælderetagen, hvor dekanen blev iført operationstøj og hårnet, før han blev lukket ind i sterilcentralen. Oversygeplejerske Susie Holbech og klinikassistenterne i sterilcentralen viste hele steriliseringsprocessen fra de brugte instrumenter og bakker ankommer til sterilcentralen, og til de kommer ud i den anden ende; pakkede, kvalitetssikrede og klar til brug igen.

Videre gik det til centrallaboratoriet, hvor cheftekniker Dirk Leonhardt fortalte om de forskelligartede opgaver, de løser i ’instituttetshjerte’ – fra det fine, modellerende håndværk til supermoderne, hightech-løsninger.

Så var der kaffepause i Auditorium A. Alle medarbejdere var inviteret. Lars Bo Nielsen indledte med en kort tale, hvor han pointerede fire ting, som han lægger vægt på som dekan:

  1.  Internationalisering. Og her fremhævede han, at IOOS, med de 25 nationaliteter samlet under samme tag, tjener som en virkelig god rollemodel – både forskningsmæssigt og i den kliniske undervisning på vores uddannelser.
  2. Fondsansøgninger. Lars Bo Nielsen betonede vigtigheden af at tiltrække eksterne midler til at kunne drive forskning og undervisning og at kunne finde andre måder at skabe indtjening på bl.a. ved at have indtægtsdækket virksomhed. Det kunne være ved at udnytte faciliteter og udstyr, når det ikke bruges i den daglige drift på instituttet.
  3. Samarbejde på tværs. Vi skal hjælpe hinanden, sagde Lars Bo Nielsen og henviste til de mange muligheder og synergier, der ligger i samarbejder på tværs af geografiske såvel som organisatoriske og faglige skel.
  4. Godt arbejdsmiljø. Dekanen understregede også, at fakultetet skal være et godt sted at arbejde. Ikke kun fordi vi er her hver dag, men også fordi det er sådan, man skaber resultater og tiltrækker de dygtigste medarbejdere og studerende. Og så kippede han med flaget for IOOS’ placering som verdens 17. bedste tandlægeuddannelse.

Efterfølgende var der mulighed for at stille spørgsmål til dekanen. Et af dem handlede om den ’arvede’ fusion. Lars Bo Nielsen fortalte, at han selv havde stået i spidsen for en fusion i sit tidligere job, og at læringen derfra var, at det tager tid og kan gøre ondt, men også at det giver plads til nye tanker og nye muligheder, hvis man bringer sin faglighed i spil og hele tiden bevarer helikopterblikket for IOOS. Og så var dekanen imponeret over teamklinikken – som han sagde; hvis I kan lære de studerende at samarbejde, er det et godt udgangspunkt for IOOS.

Efter kaffepausen fortsatte rundturen til Oral Radiologi, hvor professor Ann Wenzel, adjunkt Rubens Spin-Neto, lektor Louise Hauge Matzen og lektor Lise-Lotte Kirkevang viste de forskellige avancerede 3D-scannere, de såkaldte CBCT-scannere, som instituttet råder over.

Næste stop var Orofacial Smerte og Kæbefunktion på 3. sal. For at illustrere sektionens forskningsområder blev Lars Bo Nielsen placeret i den varme stol og smertepåvirket på forskellige måder af professor Peter Svensson.

Næstsidste stop på ruten var helt oppe under taget hos lektor Paolo Cattaneo. Han fortalte om IOOS’ videreuddannelse i ortodonti, som i den grad er efterspurgt internationalt.

Rundvisningen sluttede i kælderen på Anatomisk Museum. Lars Bo Nielsen var imponeret over samlingen og også over faciliteterne, viljen og den opdrift han havde mødt på hele instituttet i løbet af de tre timer, besøget varede.

Billeder: Lise Wendel Eriksen

Arrangement, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, IOOS, IOOS, Administrativt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Odontologi, Ph.d.-studerende, SKT