Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Diabetes kombineret med depression fordobler risiko for demens

Godt 2,4 mio. danskeres data ligger bag det første studie, der påviser en fordoblet risiko for at udvikle demens, hvis man samtidig lider af depression og diabetes. Aarhus Universitet står bag studiet sammen med University of Washington. Og tallene har overrasket forskerne.

23.04.2015 | Kirsten Olesen

Forskerne har for første gang undersøgt risikoen for at udvikle demens, hvis man både lider af depression og diabetes.

Hvis man er så uheldig både at lide af diabetes og depression, så øges risikoen for også at udvikle demens med 117 pct. sammenlignet med dem, der hverken lider af diabetes eller depression.

Det viser et nyt, stort registerstudie fra forskningsgruppen MEPRICA (Mental Health in Primary Care) ved Aarhus Universitet, der for første gang undersøger risikoen for at udvikle demens blandt mennesker, der både lider af depression og diabetes.

Studiet tager afsæt i data fra alle danskere over 50 år, syge såvel som raske - i alt 2.454.532 personer, hvoraf knap 95.700 lider af både depression og diabetes. Resultatet er publiceret online i det videnskabelige tidsskrift JAMA Psychiatry.

Risikoen er større end forventet

Og resultatet har overrasket forskerne:

”Vi vidste i forvejen, at diabetes og depression hver især øger risikoen for at udvikle demens – det sker med henholdsvis 20 pct. (diabetes) og 83 pct. (depression). Men kombinationen af de to har vist sig at give en større risiko for demens, end vi forventede ud fra risikoen for hver sygdom for sig. Så kombinationen af de to er en farlig cocktail”, siger ph.d.-studerende, læge Anette Riisgaard Ribe, Aarhus Universitet.

Hun tilføjer, at den nye viden primært bør skærpe lægernes fokus på denne særlige gruppe patienter:

”Og et oplagt sted at begynde er at opfordre til, at mennesker med depressive symptomer går til læge”, siger hun.

Underbehandling af diabetes kan spille ind

For selv om forskerne på nuværende tidspunkt ikke ved, hvad der går galt, kunne én hypotese være, at patienter med depression ikke har det nødvendige overskud til at tage hånd om deres diabetes, som derfor bliver underbehandlet:

”Vi ved, at mennesker med depression oftere bliver underbehandlet i sundhedsvæsenet, når de samtidigt lider af fysiske sygdomme. Hvis det også viser sig at gælde i forbindelse med diabetes, kan det måske bidrage til den øgede risiko for demens, som vi nu har fundet”, siger Anette Riisgaard Ribe.

Hun tilføjer, at fremtidig forskning forhåbentlig kan identificere de faktorer, der gør kombinationen særlig farlig, og dermed vise frem mod nye forebyggelses- og behandlingsmuligheder.


Fakta:

  • Demenssygdomme er i voldsom vækst og rammer i dag omkring 5-6 pct. af personer over 60 år.
  • Studiet er foretaget i samarbejde med forskere fra Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, University of Washington, Seattle, USA.
  • Studiet er finansieret af Lundbeckfonden.
  • Data stammer fra følgende danske, nationale registre: CPR-registeret, Diabetesregisteret, Psykiatriregisteret, Landspatientregisteret og Lægemiddelstatistikregisteret. 

Yderligere oplysninger:

Ph.d.-studerende, læge Anette Riisgaard Ribe
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Forskningsenheden for Almen Praksis
Tlf.: 5092 8613
ar@feap.dk

Professor Mogens Vestergaard
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Forskningsenheden for Almen Praksis
Tlf.:  2343 9990
mv@ph.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Folkesundhed, Health, Ekstern målgruppe