Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Eget fedtvæv kan hele fistler

I ny og lovende behandling bruges patientens egne fedtceller til at hele komplicerede fistler ved Crohn's sygdom.

07.03.2019 | Anne Westh, AUH

Man bruger patientens eget fedtvæv fra primært maveregionen, og sprøjter det ind i og omkring fistlen i endetarmen. Foto: Colourbox

Læger og forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har udviklet en ny metode, der potentielt kan komme mange patienter med tarmsygdommen Crohn's sygdom til gavn. De første resultater med den nye metode er lige blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Gastroenterology.

Crohn's sygdom er en sygdom, hvor der opstår kronisk betændelse i tarmene. Nogle patienter udvikler som en del af sygdommen såkaldte anale fistler. De opstår typisk efter en byld ved endetarmsåbningen og kan være meget generende.

- Cirka hver fjerde patient med Crohn's sygdom får komplekse fistler omkring endetarmen, og for dem er det er stort problem, fortæller Lilli Lundby, overlæge på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

Simpel og billig metode

Normalt behandler man disse fistler med en kombination af medicin og operation, men kun omkring halvdelen af patienterne opnår heling på denne måde. Behandling med indsprøjtning af opdyrkerde stamceller er også en mulighed, men det har vist sig både at være dyrt og tidskrævende. Lægerne fra Aarhus Universitetshospital har derfor forsøgt sig med at indsprøjte patientens eget friske fedtvæv.

- Metoden er meget simpel. Man høster patientens eget fedtvæv – som regel fra maveregionen – og det bliver ubehandlet sprøjtet ind i og rundt omkring fistlen. Den indre munding af fistelgangen i tarmen lukkes. Metoden har ingen fordyrende mellemled, hvor cellerne skal opdyrkes og formeres.

Lovende resultater

Opgørelsen over de første 21 patienter, som har fået indsprøjtet egne fedtceller, er netop blevet publiceret i artiklen i Gastroenterology. Den viser, at 57 procent af patienterne havde opnået fuldstænding heling af deres fistler seks måneder efter indsprøjtningen – både klinisk og på MR-skanninger. Yderligere 19 procent oplevede en betydelig lindring af deres symptomer. Der var kun få komplikationer forbundet med behandlingen.

- Resultaterne er meget lovende. Behandlingen koster stort set ingenting, da det er patientens eget fedt, der bruges. Det er en meget billig løsning på en invaliderende lidelse for mange patienter med Crohn's sygdom, siger Lilli Lundby.

Resultaterne fra dette forskningsprojekt skal nu afprøves i et større studie, som forventes at begynde i april 2019.

Vigtigt med plads til udvikling

Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, pointerer vigtigheden af, at der er plads til at udvikle nye behandlingsmetoder på hospitalet.

- Dette forskningsresultat viser, at vores egne folk kan udvikle både billigere og mere effektive behandlingsmetoder end dem, der findes i dag. Det er yderst vigtigt, at vi som universitetshospital holder fast i, at vi er med til at drive den kliniske udvikling, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Bag om forskningsresultatet

  • Studietype: Retrospektiv opgørelse
  • Samarbejdspartnere: Mave- og Tarmkirurgi, Lever- Mave og Tarmsygdomme samt Røntgen og Skanning på Aarhus Universitetshospital.
  • Finansiering: Ingen ekstern finansiering
  • Interessekonflikter: Ingen
  • Publikation: Publiceret i det videnskabelige tidsskrift Gastroenterology
  • Link til originalartikel:  https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.02.005

 Fakta

  • Crohn's sygdom er en kronisk betændelsestilstand i tarmene. Sygdommen kan sidde overalt i mave-tarmkanalen.
  • Symptomerne ved Crohn's sygdom er oftest mavesmerter og diarré samt vægttab, feber og træthed.
  • En del af patienterne med Crohn's sygdom har gener fra området omkring endetarmsåbningen. Det kan f.eks. være fra betændelse, bylder eller fistler.
  • Fistler er betændelsesfremkaldte gange/forbindelser mellem den betændte tarm og huden (hos kvinder skeden)
  • Fistler kan give patienterne smerter, betændelse og desuden resultere i generende siven af pus og afføring. 

Kontakt

Overlæge og ph.d. Lilli Lundby
Aarhus Universitetshospital, Mave- og Tarmkirurgi
Mobil: 28 30 93 72
Mail: lilli@dadlnet.dk

Lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen
Aarhus Universitetshospital
Mobil: 20 16 32 01
Mail: joerkris@rm.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Ph.d.-studerende, Health, Offentligheden/Pressen, Teknisk/administrativ medarbejder