Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

En ny verdensorden tager form

Først havde vi the rise of the west – nu oplever vi the rise of the rest, lød det fra den verdenskendte journalist og kommentator, Fareed Zakaria, da han som led i MatchPoints 2013 holdt oplæg for en helt fyldt sal i Musikhuset.

28.05.2013 | Bjørg Tulinius

Fareed Zakaria anses for at være en af de mest indflydelsesrige kommentatorer om udenrigspolitiske anliggender. Han er uddannet i statskundskab på Harvard og Yale.

Der er ét stort spørgsmål i de her år, som ingen kender svaret på:
Hvordan vil de nye økonomiske sværvægtere i verden som for eksempel Kina og Indien udvikle sig?
Vil de gå igennem den samme transformation, som de vestlige lande har gjort og på den måde komme til at udvikle demokratier som vores og på sigt abonnere på de samme værdier som os – eller vil de gå helt andre veje, og hvad kommer det i givet fald til at betyde? Er moderniteten med andre ord nødvendigvis lig med vestlig modernitet?

For Fareed Zakaria, der er en af verdens mest toneangivende udenrigspolitiske kommentatorer, er der ingen tvivl om, at vi lige nu er vidner til et radikalt nybrud i verdenshistorien. Vestens dominans udfordres af de fremadstormende økonomiske sværvægtere som Indien og Kina, der blot er nogle af de nye vækstlande, der dukker op i store dele af Asien, Latinamerika og dele af Afrika.

”Der er ikke én enkelt stormagt længere. I de senere år har vi fået mangedoblet antallet af lande, der er blevet vigtige spillere i den globale økonomi, og som derfor også har fået en kulturel stemme,” sagde den indisk-amerikanske journalist og forfatter Fareed Zakaria.

Ønsker at finde deres egen vej
Som han ser det, handler det især for de mange lande udenfor vesten om at finde en vej til moderniteten, som ikke blot er en kopi, men deres egen vej.

”Moderniteten er jo et vestligt fænomen, der udspringer af vores historie. Den har sit udspring i Renæssancen og tog for alvor fart i 1700-tallet med den industrielle revolution. Så udfordringen er, hvordan et ikke vestligt land bliver en moderne nation, når der samtidig er et ønske om at holde fast ved sine rødder,” lød det fra Fareed Zakaria.

Zakaria er selv født og opvokset i Mumbai i Indien, og flyttede som ung til USA hvor han er uddannet i statskundskab fra Harvard og Yale.
Han brugte netop også Indien sammen med Kina som to eksempler på helt forskellige tilgange til den ny æra, hvor det ikke længere kun er Vesten og supermagten USA, der er toneangivende og dominerende på alle niveauer.

”Kina er groft sagt vild med alt, der glitrer lige nu og ønsker at benchmarke med de rigeste vestlige lande. De får vestlige arkitekter til at tegne deres nye imposante bygninger og køber dyre vestlige mærkevarer. Man kunne sige, at deres tilgang til moderniteten har været at skabe ”The Chinese Dream”, sagde Zakaria.

Det er anderledes med Indien. Her ser man ifølge Zakaria den nye vækst koblet med en helt anden national stolthed, og landet er meget optaget af ikke at miste sin ”indiskhed”.

Skat og demokrati
Zakaria påpegede også, at der er en anden afgørende forskel mellem de nye økonomiske vækstlande og vesten – og den er især afgørende i forhold til demokratiets udvikling.

"I de vestlige lande har regeringerne været nødt til at udskrive skatter for at opretholde velfærden, og så har befolkningen krævet repræsentation til gengæld. Det har i virkeligheden styrket demokratiet,” sagde Fareed Zakaria.

I de rige olielande i Mellemøsten har der derimod ikke været behov for at udskrive skatter, og som Zakaria formulerede det: ”No taxation – no representation”.

Og den manglende politiske forankring i befolkningen har derfor også betydning for, hvor oppositionen til et regime kommer fra, forklarede han.

”Når det ikke sker i det politiske, ja så har vi jo set, at modstanden i Mellemøsten ofte er begyndt i moskeerne. Islams sprog bliver dermed til modstandens sprog. Og på den måde kan Islam faktisk også ses som et bud på en alternativ vej i forhold til den vestlige udgave af moderniteten,” sagde Fareed Zakaria.

Det internationale ansvar
Det helt afgørende i den nye epoke i verdenshistorien er ifølge Zakaria, hvordan lande som Kina, Indien, Brasilien og Rusland vil forholde sig til resten af verden. Vil de tage et ansvar på sig i forhold til internationale udfordringer som klimaforandringerne?

Vil de være med til at gribe ind i konflikter i andre lande – eller vil de derimod lukke sig om sig selv og undgå at involvere sig?
”Jeg ved ikke, hvordan det vil gå. Men der er ingen tvivl om, at det lige præcis er på det her punkt den helt store udfordring ligger i den nye globale orden,” fastslog Fareed Zakaria.


 

 


 

Mennesker og kulturer, Alle grupper, Alle AU-enheder, Samfund og politik