Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Et kig i krystalkuglen - fremtidens sundhedssystem

Den 14. august blev en ny rapport om scenarier for fremtidens sundhedssystem offentliggjort ved en reception i Danske Regioner.

21.08.2017 | Signe Herbers Poulsen

Instituttet for Fremtidsforskning, Center for Sundhedssamarbejde og en række andre aktører inden for sundhedsområdet har i løbet af foråret 2017 arbejdet på en fremsynet analyse af udfordringer og muligheder for fremtidens danske sundhedssystem.

Baggrunden for processen er de store udfordringer, det danske sundhedssystem står over for det kommende årti med bl.a. stigende sundhedsudgifter, en global teknologiudvikling og stigende polarisering i adgangen til sundhedsydelser.

Rapporten præsenterer en række fremtidsscenarier for det danske sundhedssystem og belyser hvilke konsekvenser de kan få for borgerne og det danske sundheds- og velfærdssamfund. I sidste del af rapporten har aktørerne udarbejdet en række konkrete anbefalinger. De fremhæver et behov for en fælles strategisk satsning på nationalt plan, der har fokus på borgernær sundhed, forebyggelse og stigende polarisering. Der foreslås bl.a. tiltag som:

  • Etablering af et sundheds- og vækstministerium, der integrerer offentlig forskning og vækstpotentialer i erhvervs- og life-science sektoren.
  • Prioritering af dansk sundhed som samfundsinvestering mere end som en samfundsomkostning. 
  • Udvikling af en fælles incitamentsstyring på tværs af alle sundhedsaktører, der kan håndtere honorering af forebyggelse, tidlig indsats og personligt tilpassede sundhedsydelser.

Det midtjyske initiativ

Carsten Obel, direktør for Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet var med til at præsentere rapporten sammen med Bogi Eliasen fra Instituttet for Fremtidsforskning samt Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør hos Danske Regioner. Carsten Obel henviste til et initiativ i Midtjylland, hvor en række sundhedsaktører vil samarbejde på en ny måde for at løse nogle af fremtidens sundhedsudfordringer:

”Vi arbejder i Midtjylland med en række konkrete forslag til, hvordan vi på tværs af offentlige og private organisationer kan udnytte det midtjyske potentiale for at skabe sammenhængende sundhedsløsninger, der tager udgangspunkt i borgeren. Det er vigtigt, at vi prioriterer området og samarbejder på nye måder for at sikre, at vi også i fremtiden har verdens bedste sundhedssystem med lige adgang for alle”, udtaler Carsten Obel.

Download rapporten ”Fremtiden for det danske sundhedssystem (2030) – Scenarierapport”.


Kontakt

Carsten Obel
Professor og direktør for Center for Sundhedssamarbejde
E-mail: co@au.dk
Tlf.: 29428405

Sundhed og sygdom, Alumne, Susa, Susa, Politik og strategi