Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

EU er elitens nørdeklub

Debatten i og om EU er så tung og elitær, at borgerne ikke kan følge med. Det er blandt andet de danske politikeres ansvar at gøre EU forståeligt, mener lektor og tidligere modtager af demokratistafetten Gitte Sommer Harrits.

13.05.2014 | Nina Hermansen

De folkevalgte i EU kan nemt komme til at udgøre en nørdet klub. Når det sker træner de ikke igennem til deres vælgere, siger lektor Gitte Sommer Harrits.

Den politiske debat i EU er præget af teknik og procedurer, som kun politikere og embedsmænd forstår. Derfor interesserer almindelige mennesker sig ikke for EU.

Sådan lyder meldingen fra lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, Gitte Sommer Harrits. Hun modtog i 2012 Ebbe Kløvedal Reichs demokratistafet for sine bidrag til den politiske debat i Danmark og brugte blandt andet stafetten til at præge debatten om, hvordan danske borgere kan få indflydelse på beslutninger i EU.

”Jeg har meget svært ved at blive fanget af amerikansk fodbold, for jeg forstår ikke, hvad de laver. Det er det samme i EU: Hvis man skal følge med i, hvorfor et miljøforslag er meget vigtigt, skal man kunne forstå ret indviklede regler. Det bliver let et felt, der lukker sig om sig selv,” siger Gitte Sommer Harrits som forklaring på, hvorfor mange danskere ikke finder EU-politik interessant.

”Hvis du er inden for systemet, kan du følge med. Hvis ikke, så trænger det aldrig ind til dig. Det kan godt være, at det også er sådan i dansk politik, men slet ikke i samme grad.”

Danske politikere bærer den offentlige debat

Spørgsmålet er, hvis ansvar det er, at danskerne ikke interesserer sig for EU? Pilen peger ifølge Gitte Sommer Harrits flere veje – blandt andet mod EU, medierne og det danske folketing.

”Politikere bliver ofte socialiseret ind i den virkelighed, de lever i. Når det sker, kan det godt være svært at give sin viden videre til nogen, som ikke er interesseret i den. Og det sker for nogle europaparlamentarikere. Det er en nørdet klub,” siger Gitte Sommer Harrits, der gennem sit arbejde med demokratistafetten blandt andet har hæftet sig ved, at selv EU-modstanderne har svært ved at videreformidle deres viden. De bliver selv en integreret del af spillet.

På den anden side står politikerne i Folketinget først for skud, fordi de bærer den offentlige debat i Danmark. De bør i højere grad bringe EU på dagsordenen, hvilket til dels er sket med eksempelvis debatten om velfærdsydelser til EU-borgere.

”Men generelt tager de ikke deres kommunikationsopgave alvorligt, når det gælder EU. Der mangler simpelthen kommunikation. Men det er nok også irriterende for de danske politikere at skulle debattere politik, de ikke selv har indflydelse på.”

 

Kontakt

Gitte Sommer Harrits
Lektor, Institut for Statskundskab
gitte@ps.au.dk

Telefon: 8716 5579

Samarbejde, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, AU Kommunikation, Forskning