Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

EU var naiv i forhold til nye medlemmer fra Østeuropa

10 år efter de blev medlemmer af EU, lever store dele af befolkningen i de tidligere kommunistiske lande i Østeuropa stadig i en gråzone præget af økonomisk og social usikkerhed. Og der er lange udsigter til, at økonomien og de sociale forhold bliver som i EU’s vestlige medlemslande, mener antropologen Ida Harboe Knudsen.

19.10.2014 | Helge Hollesen

Det var naivt af EU at tro, at de rigtige incitamenter og ideer fra Bruxelles hurtigt ville forandre den store gruppe af tidligere kommunistiske stater, som i 2004 blev medlemmer af EU, mener antropologen Ida Harboe Knudsen fra Aarhus Universitet.

”Mange borgere i de nye medlemslande mistede hurtigt interessen i at få det demokrati og den kapitalisme, vi kender fra Vesteuropa. Entusiasmen for det projekt forsvandt, da de oplevede, at de fik en dårligere levefod end tidligere,” siger Ida Harboe Knudsen.

Hun har i sin forskning studeret udviklingen i det østlige Europa, hvor hun mener, at store dele af det økonomien, arbejdslivet og velfærdssystemet udspiller sig i de samme grå zoner, som i årene efter kommunismens sammenbrud. 

Ida Harboe Knudsen understreger, at den uformelle eller sorte økonomi ikke adskilt fra den officielle økonomi.
”Tværtimod er den fuldstændig integreret i den officielle økonomi. Men EU’s og Verdensbankens regneark tager ikke højde for de mange parametre, der er i spil i disse lande” siger Ida Harboe Knudsen.

Eliterne benægter de grå zoner

For den brede befolkning i lande fra Litauen til Rumænien (medlem 2007) er hverdagen præget af stor usikkerhed i forhold til arbejde, hvor det er let at blive fyret, fagforeninger der ikke fungerer, besvær med at få understøttelse og en udbredt korruption, forklarer Ida Harboe Knudsen.

Beskrivelse af lande i en gråzone er dog ikke populær.
”De nationale eliter benægter, at samfundene fungerer på den måde. Her i Vesten vil man også nødigt se den fremstilling. Men bevæger du dig ud i byernes udkant eller på landet, så accepterer man, at det er sådan, det er,” fastslår Ida Harboe Knudsen.

Og uden for de store byer er befolkningen træt af at få at vide, hvad de skal gøre for at leve op til EU-krav.
”De vil finde deres egen model, og EU må forstå disse lande på deres egne præmisser,” siger Ida Harboe Knudsen.

Kontakt
Ida Harboe Knudsen, Institut for Kultur og Samfund

26 669 134

ida.harboe@cas.au.dk

Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Samarbejde