Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Facilitering bygger bro mellem forskere og virksomheder

Et projekt på Aarhus Universitet har gennem tre år faciliteret vidensamarbejder mellem forskere og små og mellemstore virksomheder (SMV’er) for at skabe forretningsmæssig værdi og vækst. Nu er erfaringerne gjort op.

03.07.2014 | Signe Schou

På konferencen om genveje til ny viden formulerede deltagerne i workshops deres anbefalinger til forskeres fremadrettede samarbejde med små og mellemstore virksomheder. Foto: Maria Randima Sørensen, AU Kommunikation.

Facilitering betyder ’at gøre let’. Og netop facilitering af samarbejde blev på en netop afviklet konference fremhævet som en afgørende succesfaktor, når forskere og SMV’er skal arbejde sammen. Virksomhederne har ingen erfaring i at samarbejde med forskere, og derfor er det af stor betydning, at de bliver ’taget i hånden’ gennem hele forløbet.

Det viser erfaringerne fra det treårige projekt Genvej til Ny Viden (GTNV). Her er der skabt samarbejder mellem små og mellemstore virksomheder og forskere fra blandt andet Aarhus Universitet.

En facilitator er typisk med ved de fleste af møderne mellem SMV og forskere. Hun sørger for at samarbejdet holdes indenfor projektrammen, at der er fremdrift og at tidsplanen bliver overholdt. Og så hjælper hun med relationsopbygning.

”Fokus har været på at hjælpe og understøtte samarbejdet på bedst mulig vis,” siger projektleder Bettina Dencker Hansen. ”Vi har hjulpet virksomhederne med at lave behovsafklaring, at finde forskere, forventningsafstemme mellem forskere og SMV, håndtere udfordringer og i det hele taget sikre projektets fremdrift.”

En af projektets fremadrettede anbefalinger er derfor at gøre procesfacilitering til et fast element i nye programmer for vidensamarbejde. Det samme siger både virksomheder og forskere.

”Facilitatoren var skrap ved os, men på en god måde. Hun har haft overblikket over processen og projektets rammer,” siger teknisk direktør Søren Møller fra Struer-virksomheden CIM.

Peter Lindgren, professor ved AU, supplerer: ”Facilitering af vidensamarbejdet er af stor betydning. Man skal forstå hinandens værdier, og hvorfor man har lyst til at samarbejde. Der skal være en funktion, der sætter rammer op for projektet. Det tror jeg ikke, man kunne gøre, hvis virksomheden og forskeren bare blev sat sammen.”

Forskere bidrager med specialviden

Virksomhederne er kommet med en idé til et udviklingsprojekt, og GTNV har fundet de rette forskere til virksomheden – fra AU såvel som andre danske og internationale videninstitutioner, faciliteret samarbejdet og assisteret med det administrative.

Forskerne har bidraget med den specialviden, der skulle til for at udvikle det fra idé til forretningspotentiale. Sideløbende har GTNV – gennem bl.a. facilitering af processerne – udviklet metoder til vidensamarbejdsforløb.

Der er brug for en ny formidlingsforpligtelse

En anden anbefaling fra projektet er, at universiteterne skal indføre merit for vidensamarbejde. Dette punkt støtter lektor Thomas Duus Henriksen, Aalborg Universitet:

”Der er brug for nye incitamenter på universitetet, som i højere grad får viden ud i det vækstlag, hvor den kan give allermest værdi. Som det er nu, løser forskere deres formidlingsforpligtelse gennem videnskabelige artikler og formidling til studerende. Vi regner med, at den producerede viden ’siver videre’ derfra og ud i samfundet. Men det er langt fra tilfældet – og derfor har vi brug for en 3. formidlingsforpligtelse.”

Ved en række workshops formulerede deltagerne desuden anbefalinger til fremadrettet vidensamarbejde.

Vidensamarbejde i europæisk superliga

Regionsrådsformand Bent Hansen er tilfreds med projektets erfaringer. Som det fremhæves allerede i projektets midtvejsevaluering har GTNV placeret regionen i superligaen for europæiske regioner med de stærkeste programmer for vidensamarbejde.

Som direkte læring fra GTNV ønsker man nu i Region Midtjylland at etablere et facilitatornetværk, som kan støtte processer med innovationssamarbejde mellem SMV’er og videninstitutioner.

Ved konferencen deltog 100 repræsentanter for de danske universiteter, erhvervsliv, innovationsservicesystem og beslutningstagere.  

Projektet har været forankret på AU Center for Entreprenørskab og Innovation.

Faktaboks: Hvad er GTNV?

Regionalt udviklingsprojekt, ledet af AU Center for Entreprenørskab og Innovation. Region Midtjylland og EU’s fond for Regional Udvikling har finansieret projektet, som har haft to mål:

  • At sætte vidensamarbejder i gang i midtjyske SMV’er, som skulle føre til øget innovation og konkurrenceevne.
  • At udvikle metoder for vidensamarbejde mellem forskere og SMV’er.

Links:

Læs mere om Center for Entreprenørskab og Innovation

Læs mere om Genvej til Ny Viden

Samarbejde, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet