Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Folkemøde om Reformationen

Reformationen har sat spor i det danske samfund. Men der går ikke nogen lige linje mellem Luther og f.eks. vores velfærdssamfund. Nogenlunde sådan lyder konklusionen på weekendens Matchpoints Seminar, der havde besøg af over 400 nysgerrige danskere. Se videoer med bl.a. H.M. Dronningen og Francis Fukuyama.

22.05.2017 | Ida Hammerich Nielson

Flere hundrede danskere havde valgt at tilbringe den solbeskinnede weekend i søauditorierne for at høre om den nyeste forskning i Reformationen. De fik dog mulighed for at nyde universitetsparken mellem de faglige indslag. Foto: Melissa Bach Yildirim

H.M. Dronningen er protektor for Reformationsjubilæet og åbnede derfor konferencen på Aarhus Universitet med en tale, der blandt andet handlede om Kongehusets vigtige rolle under Reformationens gennemførelse i Danmark. Foto: Melissa Bach Yildirim

”Moderne identitet er baseret på idéen om, at vi har et frit og ægte indre jeg, der er anderledes end vores ydre jeg, som samfundet tvinger os til at iføre os. Det er en idé, der stammer fra Luther,” siger professor Francis Fukuyama. Foto: Melissa Bach Yildirim

Kirke - og kulturminister Mette Bock åbnede konferencen søndag og advarede fra talerstolen mod, at velfærdsstaten fratager borgerne det personlige ansvar for Næsten, som Luther lagde vægt på. Foto: Melissa Bach Yildirim

Lørdag aften var der festforestilling i Musikhuset med taler, musik og uropførelse af 1. Akt af Luther-operaen Schlagt sie tot! af Bo Holten med tekst af Eva Sommestad Holten. Foto: Melissa Bach Yildirim

”Jeg har med stor interesse fulgt forberedelserne til denne store konference om Reformationen og det danske samfund. Jeg er overbevist om, at megen viden om Reformationen vil blive bragt på bane, og at deltagerne vil få ny klarhed over de spor, som Reformationen har sat hos os i Danmark. Det er vigtigt at kende og erkende disse spor, for derved bliver vi klogere på det, der har formet og dannet os som mennesker og som samfund”.

Sådan indledte H.M. Dronningen Matchpoints Seminar 2017 om Reformationen og det danske samfund. 439 deltagere fyldte det blomsterpyntede Per Kirkeby Auditorium. Efter åbningsceremonien, hvor bl.a. rektor Brian Bech Nielsen og borgmester Jacob Bundsgaard også talte, gik det faglige program i gang med keynote-speaks, workshops og debatter.

Video: Uddrag fra H.M. Dronningens og rektors åbningstaler

Video: Francis Fukuyamas keynote-speak

Video: Interview med Francis Fukuyama

Luthers tanker har præget velfærdssamfundet
Reformationen var et vigtigt vendepunkt i Danmarks historie og har sat sig spor i det danske samfund. Men hvor vigtig er den egentlig? Såede Luther frøene til velfærdsstaten, demokratiet og ligestillingen mellem mænd og kvinder? Eller har vi snarere disse goder på trods af Luther? Ifølge Lektor Bo Holm er der ikke tale om en mono-kausal sammenhæng mellem Luther og f.eks. velfærdssamfundet.

"Der går ikke nogen lige linje mellem Luther og vores velfærdssamfund. Der er mange mellemregninger og mange andre faktorer, der spiller ind. På den anden side ser den lutherske tradition i høj grad ud til at have præget den form, vores velfærdssamfund får. For eksempel er der i Danmark ikke nogen direkte forbindelse mellem det, man bidrager med til velfærdsstaten og det, man modtager. De fleste andre steder er de to ting forbundet må en eller anden måde, for eksempel gennem forsikringsordninger," siger han.

Debatterne kørte livligt i de forskellige workshops. Lektor Michael Böss, der nu stopper som leder af Matchpoints efter 10 år på posten, var glad for publikums engagement.

”Publikum stillede mange spørgsmål og havde en stor diskussionslyst. Det var et nysgerrigt, åbent og velorienteret publikum med fokus på substans”.

Video: Kirke- og kulturminister Mette Bocks åbningstale 

Video: Reaktioner fra oplægsholdere og deltagere

Video: Interview med Michael Böss

Skolelærer blev klogere på Luther
Folkeskolelærer Birgit Solgaard fra Aarhus deltog i Matchpoints Seminar for første gang. Hun var især begejstret for at deltage i workshoppen ”Reformation, skole og uddannelse”, fordi det var interessant for hende at høre forskerne debattere Reformationens betydning for det danske undervisningsvæsen.

”Luther mente jo, at både piger og drenge skulle gå i skole, og på den måde blev skolegang mere udbredt. I løbet af weekenden har jeg fået et bredt perspektiv på Luther, og han har jo også haft nogle forfærdelige udtalelser. Vi skal ikke forherlige Luther men se ham i den tid, han levede i”.

Se flere billeder fra konferencen

 


Præsidiet for Reformationsjubilæet 2017 har taget initiativ til konferencen, som Aarhus Universitet og Aarhus Kommune var værter for i samarbejde med repræsentanter for en række danske universiteter og instanser samt Folkeuniversitetet i Aarhus.

 

 

 

Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, Ekstern målgruppe