Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forsker får millionbevilling til forskning i multisygdomme

Anette Riisgaard Ribe fra Aarhus Universitet har netop modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden til at forske i multisygdom – når man lider af mindst to kroniske sygdomme.

24.05.2016 | Helle Horskjær Hansen

Anette Riisgaard Ribe  har hun modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på en million kroner til at forske i, hvad det betyder at have mentale sygdomme hos ældre, der samtidigt lider af fysiske sygdomme. Foto: Jesper Ludvigsen.

Anette Riisgaard Ribe har hun modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på en million kroner til at forske i, hvad det betyder at have mentale sygdomme hos ældre, der samtidigt lider af fysiske sygdomme. Foto: Jesper Ludvigsen.

Hvordan går det ældre, der bliver indlagt for en fysisk sygdom og som samtidig har mentale problemer? Det forsker Anette Riisgaard Ribe i. Til det projekt har hun modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på en million kroner. 

”Multisygdom er én af de største udfordringer i det moderne sundhedsvæsen. Jeg forsker i, hvad det betyder at have mentale sygdomme, som depression, demens og svære psykiatriske sygdomme (skizofreni og bipolar affektive lidelse) hos ældre, der samtidigt lider af fysiske sygdomme, som eksempelvis forstyrrelse i hjerterytmen,” fortæller Anette Riisgaard Ribe.

Hun understreger, at samfundet har brug for bedre viden om det komplekse samspil mellem psykisk og fysisk sygdom hos de ældre. En bedre forståelse er nemlig vigtig for at vurdere, hvordan de multisyge ældre bedst bliver støttet.

Sammen med sine kollegaer fra forskningsgruppen MEPRICA (Mental Health in Primary Care) vil Anette Riisgaard Ribe udføre et population-baseret studie på basis af danske nationale registre. Formålet er at evaluere prognosen for ældre mennesker med både mental sygdom og hyppige fysiske lidelser, som er typisk for denne målgruppe.

”Vi vil gerne have svar på, hvordan det går ældre personer med mentale sygdomme, når de indlægges med fysiske sygdomme og hvordan sundhedsvæsenet tackler udfordringen med at skulle behandle fysisk sygdomme hos ældre personer med mentale sygdomme,” siger forskeren.

Bevillingen giver hende mulighed for at fortsætte sin forskning fra hendes ph.d. inden for mental-fysisk multisygdom, men nu med fokus på de geriatriske patienter.

”Jeg håber på at kunne kombinere forskning med den kliniske speciallægeuddannelse i geriatri og således fordele de to års bevilling på fire år,” fortæller Anette Riisgaard Ribe.

Yderligere oplysninger

Anette Riisgaard Ribe
Aarhus Universitet, Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhed
Tlf.: 8716 7941
ar@feap.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Institut for Folkesundhed, Bevillinger og priser, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder, Ph.d.-studerende