Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskertalenter fra IKM får EliteForsk-stipendier

Hvert år uddeler Uddannelses- og Forskningsministeriet op til tyve EliteForsk-rejsestipendier. To af Healths ph.d.-studerende, Anne Maj van der Velden og Kasper Glerup Lauridsen, begge fra Institut for Klinisk Medicin (IKM), er blandt modtagerne i år.

01.03.2019 | Sabina Bjerre Hansen

Anne Maj van der Velden og Kasper Glerup Lauridsen får hver et EliteForsk-rejsestipendium på 200.000 kr. EliteForsk-rejsestipendierne skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Foto: UFM/AU.

Anne Maj van der Velden og Kasper Glerup Lauridsen får hver et EliteForsk-rejsestipendium på 200.000 kr. EliteForsk-rejsestipendierne skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Foto: UFM/AU.

Kun de dygtigste forskertalenter får et EliteForsk-rejsestipendium. Anne Maj van der Velden er en af dem. Hun forsker i depression og er særligt optaget af, hvorfor nogle mennesker har en øget risiko for at udvikle tilbagevendende depressioner. Hun undersøger også mekanismerne bag effektiv behandling med mindfulness-baseret kognitiv terapi og antidepressiv medicin.

Anne Maj van der Velden bruger sit rejsestipendium til et længerevarende ophold ved Oxford University og et kortere ophold ved Harvard Medical School. Her skal hun samarbejde med førende hjerneforskere og depressionsforskere om bl.a. analyser af hjernens funktion og struktur før og efter behandling.

Vil forbedre behandling af hjertestop

Også Kasper Glerup Lauridsen bliver hædret med et af de eftertragtede rejsestipendier. Han forsker i hjertestop – og i særdeleshed i hjertestopbehandling på hospital. Han undersøger bl.a., hvordan organiseringen af hjertestop-holdet på hospitalet påvirker kvaliteten af genoplivningen og muligheden for at overleve et hjertestop.

Kasper Glerup Lauridsens rejsestipendium giver ham mulighed for at gennemføre et ophold ved Children’s Hospital of Philadelphia og University of Pennsylvania. Her skal han arbejde sammen med verdens førende forskere inden for genoplivning og igangsætte et multicenter-studium, der skal undersøge, om standardiseret kommunikation kan forbedre kvaliteten af hjertestopbehandlingen på hospitaler.

EliteForsk-rejsestipendierne blev uddelt ved en højtidelighed i Operaen torsdag den 28. februar 2019.

 


Læs mere om Anne Maj van der Velden og Kasper Glerup Lauridsen og deres forskning i portrætterne på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

Læs også den samlede nyhed om AU’s EliteForsk-prismodtagere og Health-nyheden ”EliteForsk-modtager: Bjørnen kan hjælpe os mod diabetes”


Kontakt

Ph.d.-studerende Anne Maj van der Velden
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Institut for Kultur og Samfund - Interacting Minds Centre
Mail: am.vandervelden@clin.au.dk

Ph.d.-studerende Kasper Glerup Lauridsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin - Center for Akutforskning og
Regionshospitalet Randers, Medicinsk Afdeling
Mail: kglerup@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Navnenyt, Ph.d.-studerende, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder