Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Debat: Fri os for heksejagt på sundhedsph.d.er

Det er paradoksalt, at anerkendelsen af behovet for mere forskning er blevet ledsaget af en voksende skepsis.

11.04.2016

Af Allan Flyvbjerg, sundhedsdekan (AU), Ulla Wewer, sundhedsdekan (KU), Ole Skøtt, sundhedsdekan (SDU) og Lars Hvilsted Rasmussen, sundhedsdekan (AAU)

 I 2015 gik bølgerne højt i diskussionen om flere eller færre ph.d.-studerende, især på det sundhedsvidenskabelige område. Det har tilskyndet Uddannelses- og Forskningsministeriet til at gennemføre en undersøgelse af området.
Den ser vi frem til. Det er nyttigt at få analyseret effekten af ph.d.erne, og det vil være gavnligt med en faktabaseret og dermed objektiv debat om emnet.

Som dekaner for det sundhedsvidenskabelige område i Danmark deler vi alle fire en fælles forståelse for vigtigheden af forskningsbaseret uddannelse og behandling. Det er rent faktisk svært at finde nogen, som er uenige i dette synspunkt.

Det er derfor paradoksalt, at anerkendelsen af behovet for mere forskning er blevet ledsaget af en voksende skepsis. Det sker eksempelvis ved at antyde, at lægerne alene bruger ph.d.-graden til at kravle længere op ad karrierestigen. Også selv om kun cirka halvdelen af sundheds-ph.d.erne er læger. 

Det er ikke bare ærgerligt med den skepsis og skidtsnak. Det er skadeligt for vores omdømme og talentpleje at betvivle en strategi, som vi endnu ikke har set det fulde udbytte af.  Den fremtidige succes for danske forskning i international målstok er betinget af, at vi kan rekruttere og fastholde de mest talentfulde kandidater til en karriere som forskere. Vi er åbne over for en efterprøvning af, om vi opnår det ønskede mål med ph.d.-satsningen.

Det skal måles på kvaliteten af den leverede forskning og de erhvervede kompetencer. Alt dette har vi udtalt i flere omgange, når vi som sundhedsdekaner er blevet inddraget i debatten.

Nu giver vi ministeriet arbejdsro til at lave undersøgelsen. Til gengæld ønsker vi os, at ministeriet har øje for at fastholde optimale vilkår for forskningen og uddannelsen af forskere i Danmark, ikke mindst på længere sigt.

 

Indlægget er bragt i Dagbladet Information 11. april 2016

Samarbejde, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Health, Health