Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fusionsdebatten kører stadig

De tandfaglige uddannelser er den seneste tid blevet diskuteret livligt af fagpersoner i medierne. Det er særligt fusionen og tandlægeuddannelsens fremtid, der har sat fut i debatten. Dekan Allan Flyvbjerg er en af penneførerne. Få overblik over debatten her.

19.05.2016 | Lise Wendel Eriksen

Fusions- og uddannelsesdebatten fortsætter i medierne

Allan Flyvbjerg skrev i begyndelsen af april et debatindlæg til Altinget under overskriften ”Tandbehandlere skal uddannes til ny virkelighed”. Her diskuterede han baggrunden for fusionen, og hvordan universiteterne må indrette sig efter befolkningens fremtidige behov for tandbehandling. En fusion af IO og SKT er med til at afspejle virkeligheden allerede i uddannelsen af tandbehandlerne og giver derfor god mening, mener Flyvbjerg.

Det fik formand for Praktiserende Tandlægers Organisation, Peter Kaihøj, til tasterne. Han mente, at Allan Flyvbjerg plæderede for at uddanne færre tandlæger og at lade andre faggrupper overtage de tandlægefaglige opgaver, hvilket kan kaldte ’uforståeligt og uforsvarligt’.

Allan Flyvbjerg forfattede et modsvar til Peter Kaihøj, som ligeledes blev bragt i Altinget med titlen ”Hvem taler om færre tandlæger?”.

Peter Kaihøjs indvendinger fik også tandplejernes formand Elisabeth Gregersen til at udarbejde et modsvar. Hun mente, at man i fremtiden skal have fokus på forebyggelse af tandsygdomme og ikke på behandlingen af dem, som det hidtil har været tilfældet. ”Tandlægerne lever i fortidens verden”, som hun formulerede det.

Politikerne på banen

Er der en politiker til stede”, spurgte Eva Karring, Ellen Frandsen, Helle Tolboe og Anne Mette Mørke fra IO i Tandlægebladet nr. 4, april. Spørgsmålet var foranlediget af en generel uddannelsesdebat i bladet, hvor flere praktiserende tandlæger bl.a. havde efterspurgt et formaliseret turnusforløb, som det er tilfældet på medicinstudiet.

God idé, mente Eva Karring og co., men en sådan beslutning kan kun træffes på politisk niveau, hvorfor politikerne nu måtte træde i karakter og tage bladet fra munden.

Institutleder på Odontologisk Institut i København, Anne Marie Lynge Pedersen, mente også, at tiden var inde til politisk opmærksomhed, hvilket hun udfoldede i et debatindlæg i samme udgave af Tandlægebladet.

Politikerne kom på banen i det efterfølgende nummer af Tandlægebladet nr. 5, hvor sundheds- og uddannelsesordførerne debatterede emnet. Politikerne var ikke helt enige, så mon ikke debatten fortsætter lidt endnu?


Yderligere oplysninger

Dekan, Allan Flyvbjerg
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 5177 9548
dean.health@au.dk

 

Konstitueret institutleder, Eva Karring
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi
Mobil: 5120 0424
karring@odont.au.dk


Samarbejde, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Odontologi, Videnskabelig medarbejder