Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hæder til forsker i tarmkræft

Claus Lindbjerg Andersen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop modtaget en hædersgave fra William Nielsens Fonden. Prisen får han som en anerkendelse for sin forskning i tarmkræft.

08.11.2018 | Helle Horskjær Hansen

Med hæderen fra William Nielsens Fonden følger også 100.000 kroner.

Med hæderen fra William Nielsens Fonden følger også 100.000 kroner.

Hvordan bliver kræft identificeret ved hjælp af blodprøver? Det er omdrejningspunktet for Claus Lindbjerg Andersens forskning. En af hans opdagelser er, at man kan finde DNA fra kræftceller i blodprøver. Det er et centralt fund, fordi der kun er kræft-DNA i blodet, hvis der også er kræftceller i kroppen.

Det betyder, at man nu via undersøgelser af blodprøver kan vurdere, om kræftpatienter efter en operation stadig har sygdom i kroppen. Patienter med restsygdom efter operation har tæt på 100 procents risiko for at få tilbagefald, og den nye undersøgelse giver mulighed for at disse patienter nu kan tilbydes ekstra behandling med kemoterapi, mens de patienter der ikke har kræft-DNA i blodet kan spares for unødig behandling.

Kontakt

Professor Claus Lindbjerg Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylær Medicinsk Afdeling
78 45 53 19
cla@clin.au.dk

Navnenyt, Ph.d.-studerende, Health, Health, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder