Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health etablerer samarbejde med kinesisk universitet

Aarhus Universitet, Health og Peking University Health Science Center har indgået et nyt samarbejde. Nu kan kandidat- og ph.d.-studerende fra Health komme på udvekslingsophold på et af Kinas største universiteter.

16.09.2014 | Malene Løvig Nielsen

Sundhedsdekan på AU, Allan Flyvbjerg, og vicepræsident for Peking University Health Science Center, Weigang Fang, underskrev samarbejdsaftalen. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen, AU Kommunikation.

Sundhedsdekan på AU, Allan Flyvbjerg, og vicepræsident for Peking University Health Science Center, Weigang Fang, underskrev samarbejdsaftalen. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen, AU Kommunikation.

Det er ikke kun regeringen, som i disse dage har Kina i fokus. Den 8.-9. september pyntede et dansk og kinesisk flag også på bordet i AIAS Hall på Aarhus Universitet. Her var nemlig besøg fra Peking University Health Science Center, et sundhedsvidenskabeligt universitet, som er en selvstændig del af et af Kinas største universiteter. Besøget skete i anledningen af, at Health etablerer et samarbejde med Peking University Health Science Center.

I en ny aftale vil de to universiteter samarbejde indenfor forskning og udveksling. Det betyder, at kandidat- og ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet nu kan komme på udvekslingsophold på et af Kinas største universiteter, ligesom de kinesiske studerende også kan komme til Aarhus Universitet.

”De internationale studerende skaber et internationalt miljø og en kultur, som giver flere lyst til at rejse ud. Og det er vigtigt, at de studerende rejser ud. Vi flytter os mest ved at se, hvordan tingene fungerer andre steder. Så samarbejdet handler i høj grad også om erfarings – og videnudveksling,” siger prodekan for talentudvikling og ph.d.-skoleleder på Health, Lise Wogensen Bach.

Fælles ph.d.-kurser og klinikophold på programmet

Lise Wogensen Bach fremhæver, at der allerede nu arbejdes på at udvikle fælles ph.d.-kurser med det kinesiske universitet, ligesom mulighederne for udveksling på klinikophold også undersøges. Kinas store befolkningstal gør nemlig, at man helt naturligt ser flere patienter med sjældne sygdomme, hvilket kan opbygge de danske studerendes kliniske erfaring. Ligeså kan de kinesiske studerende også få erfaringer omkring, hvordan det danske sygdomsvæsen fungerer.

”Gennem samarbejdet har vi skabt rammerne. Først nu skal de fyldes ud. Hvor det er relevant, vil det blive muligt at tage et helt ph.d.-ophold i Kina, men de fleste vil nok vælge et ophold af kortere varighed på omkring et år,” fortæller Lise Wogensen Bach.

Universiteterne har desuden udarbejdet en studenterudvekslingsaftale for de kandidatstuderende i medicin. Den giver op til 5 kandidatstuderende fra hvert universitet mulighed for at tage på udveksling i 4-8 uger uden at skulle betale studieafgift.

Ny, stor samarbejdspartner

Samarbejdet har været længe undervejs. Rektoratet besøgte Peking University i 2012, i forlængelse heraf rejste repræsentanter for Health efterfølgende til Peking University Health Science Center i 2013, og i år besøgte den kinesiske delegation så Aarhus Universitet i forbindelse med den officielle underskrift af samarbejdsaftalen.

”Det har været en ære at besøge jeres smukke universitet og jeres universitetshospital. Vi ser optimistisk på dette nye samarbejde og er sikre på, at det bliver en succes,” sagde vicepræsident for Peking University Health Science Center, Weigang Fang, ved underskriftsceremonien.

Peking University Health Science Center har 8 specialområder indenfor det sundhedsvidenskabelige område. Universitetet har 8 hospitaler og er tilknyttet yderligere 13 undervisningshospitaler. Peking University, som det sundhedsvidenskabelige universitet er en selvstændig del af, har samlet over 30.000 studerende. Heraf har Peking University Health Science Center omkring 3500 bachelorstuderende, ca. 4000 kandidatstuderende og næsten 450 internationale studerende.

Peking University Health Science Center samarbejder med over 80 førende universiteter i verden, bl.a. med nogle af de bedste universiteter i USA. Som udvekslingsstuderende på det kinesiske universitet færdes man derfor blandt kinesiske såvel som internationale studerende fra universiteter over hele verden.

Læs mere om Peking University Health Science Center.

Yderlige oplysninger

Prodekan for talentudvikling og ph.d.-skoleleder på Health, Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet
Telefon: 8715 2012
lwb@au.dk

Talentudvikling, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Health, Uddannelse, Studerende, Samarbejde, Videnskabelig medarbejder