Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health indgår forskningssamarbejde med Qiagen Aarhus

Et nyt samarbejde med videnudveksling og forskningsprojekter som omdrejningspunkt skal give Health-forskere adgang til avancerede værktøjer inden for molekylær dataanalyse og hjælpe Qiagen med at videreudvikle deres produkter. Ren win-win, mener prodekan for talentudvikling Lise Wogensen.

09.05.2016 | Lise Wendel Eriksen

Lise Wogensen Bach ser et oplagt match mellem Health og Qiagen Aarhus. Foto: Jesper Rais

Nu får kerneområdet videnudveksling konkrete ben at gå på. Med Institut for Biomedicin og prodekan for talentudvikling Lise Wogensen i spidsen er Health i gang med at formalisere et samarbejde med virksomheden Qiagen, der udvikler software til analyse af genetisk data.

”En af universitetets kerneopgaver er at samarbejde med erhvervslivet og bidrage til at skabe vækst i samfundet. Det gælder også på Health, og med Qiagen ser vi et oplagt match. Qiagen arbejder med bioinformatik på højt niveau. Det er relevant for Healths forskningsområder og også for fremtidens læger i deres kliniske arbejde som diagnostikere,” fortæller Lise Wogensen.

Proces og resultater

Samarbejdet er stadig i sin spæde vorden, og det indledes med workshops og seminarer om samarbejdsflader og -muligheder på Institut for Biomedicin. Målet er at generere konkrete fælles forskningsidéer, forskningsprojekter og -resultater og i det hele taget at gøre begge parter klogere.

”Vi interesserer os for det samme felt, men anskuer det fra hver sin vinkel. For forskerne er resultaterne vigtige. For os er det dataanalysen, der ligger til grund for resultaterne, der er interessant,” forklarer forskningsleder hos Qiagen Aarhus, Martin Simonsen, og uddyber:

”Samarbejdet er med til at give os indsigt i kundernes behov og viden om, hvordan vi bedst muligt videreudvikler vores analyseprodukter. Det er værdifuld videndeling, og derfor er samarbejdet med forskere fra Health relevant for os.”

Forskningskarriere via erhvervslivet

Udover videnskabeligt udbytte kan samarbejdet udmønte sig i praktikophold, gæsteforelæsninger og etablering af delestillinger, hvis det viser sig relevant.

”På Health skal vi dyrke forskertalenterne, og vi skal klæde vores studerende på til fremtidige jobs. Og med erhvervssamarbejder som dette med Qiagen bidrager vi til at eksponere vores studerende, ph.d.er og postdocs for karriereveje uden for universitetet. Jeg synes, det er en ren win-win,” siger Lise Wogensen, der opfordrer interesserede studerende og forskere til at gøre brug af samarbejdsmuligheden.

Samarbejdsaftalen mellem Health og Qiagen dækker alle fem institutter på Health. Det kan for eksempel udmønte sig i erhvervs-ph.d.er, forskningsårsprojekter og kandidatspecialer. Finansieringen afhænger af projektets udformning, men kan helt eller delvist komme fra AU, Qiagen eller eksterne kilder som eksempelvis Innovationsfonden.


Om Qiagen

  • International virksomhed med afdelinger i både Europa, USA og Asien.
  • I Danmark ligger Qiagen Aarhus med 105 medarbejdere – et antal, som forventes at vokse til cirka 120 i løbet af 2016.
  • Udvikler software til dataanalyse af molekykært data med fokus på Next Generation Sequencing.
  • Værktøjerne til analyse af molekylært data er både rettet mod forskere inden for den akademiske og den kommercielle sektor.
  • Læs mere om Qiagen på virksomhedens hjemmeside

Yderligere oplysninger

Prodekan for talentudvikling, Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 2548 8522
lwb@au.dk

Forskningsleder, ph.d., Martin Simonsen
Qiagen Aarhus
Mobil: 2227 9557
Martin.Simonsen@qiagen.com

Samarbejde, Administration (Faglighed), Ph.d.-studerende, Health, Studerende, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder