Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health på folkemødet: Debat om sundhedsdata og peptalk om epidemier

Skal forskerne have fri adgang til sundhedsdata, og hvordan begrænser vi dødelige epidemier med forskning? Sådan lyder overskrifterne for Healths events på folkemødet på Bornholm.

07.06.2017 | Henriette Stevnhøj

Det gode skib Aurora er ramme for AU's events på folkemødet på Bornholm.

Det gode skib Aurora er ramme for AU's events på folkemødet på Bornholm. Foto: Lars Kruse/AU.

Hvad vejer tungest – den enkelte borgers ret til ikke at lade forskere (eller andre) få adgang til deres sundhedsdata, eller forskning i personlig medicin, som forbedrer befolkningens sundhed og sætter turbo på væksten i life science-industrien? Det er dilemmaet – sat på spidsen – som deltagerne ved Healths paneldebat skal perspektivere og diskutere.

Debatten tager afsæt i et af sundhedsforskningens mest hotte temaer; adgang til sundhedsregistre, som netop i år har særlig bevågenhed fra både sundhedsforskere og politikere. Danmark skal i maj 2018 indordne sig under EU’s databeskyttelsesforordning, som kan betyde en begrænsning i forskernes adgang til at bruge sundhedsdata i forskningsøjemed.

Med i panelet er: Anne Kaltoft, formand for Hjerteforeningen, Henrik Ullum, formand for Lægevidenskabelige Selskaber, Thomas Ploug, medlem af Etisk Råd og Henrik Toft Sørensen, professor og formand for det Koordinerende Organ for Registerforskning.

Læs mere om paneldebatten: Må forskere få adgang til dine sundhedsdata?

 

Kærlighed, kildevand og kolera. Det smitter alt sammen

Der er også drama, endda af den mere håndgribelige slags, når professor Lars Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin, inviterer publikum på en spændende og skræmmende rejse udi alverdens epidemier – før, nu og i fremtiden. Lars Østergaard vil give eksempler på, hvordan man kan fremskynde og bremse smitte, og fortælle, hvordan man ved hjælp af videnskaben kan forhindre globale epidemier.

Begge Healths events bliver afviklet på dækket af AU’s forskningsskib Aurora, som under folkemødet ligger i Allinge Havn. Skibet er centrum for alle AU’s aktiviteter på folkemødet.

Event om epidemier: Kærlighed, kildevand og kolera – det smitter alt sammen

Folkemødet begynder formelt 15. juni og slutter søndag 18. juni. 

Arrangement, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen