Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

HPV-vaccinen giver ikke mere lægesøgning end andre vacciner

HPV-vaccinerede piger kontakter generelt deres praktiserende læge lidt oftere end ikke-vaccinerede, men dette mønster ses normalt hos vaccinerede. Det er konklusionen i et nyt studie fra Aarhus Universitet.

22.09.2017 | Lone Niedziella

HPV og stetoskop på sort baggrund.

Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at vaccinerede piger generelt kontakter lægen lidt oftere end ikke-vaccinerede - men de HPV-vaccinerede søger ikke læge mere end andre vaccinerede.

Alle piger tilbydes i dag fra 12-års alderen en vaccination mod HPV-virus. Vaccinen gives som en del af det nationale børnevaccinationsprogram som beskyttelse mod celleforandringer på livmoderhalsen, der senere kan udvikle sig til kræft. Vaccinen har i den offentlige debat været kædet sammen med alvorlige og uforklarlige symptomer som muskel- og ledsmerter, hovedpine og besvimelser.

En gruppe forskere ved Aarhus Universitet har i et nyt register-baseret studie undersøgt, om de HPV-vaccinerede piger kontakter deres praktiserende læge oftere end de ikke-vaccinerede piger. Hvis vaccinationen giver bivirkninger, vil man kunne forvente, at disse piger oftere kontakter egen læge.

Forskel på henvendelser ses også inden vaccination

Som en del af studiet blev antallet af konsultationer hos lægen for HPV-vaccinerede sammenholdt med antallet for MFR-vaccinerede og ikke-vaccinerede. De vaccinerede piger blev inddelt i tre grupper: HPV, HPV+MFR, MFR.

Forskerne fandt generelt en lidt højere lægesøgning for vaccinerede end for ikke-vaccinerede. Denne forskel viste sig også at have været til stede, inden vaccinationen blev givet.

Vaccinerede har måske en tættere dialog med lægen

Både HPV- og MFR-vaccinerede ser ud til generelt at have flere kontakter til egen læge end ikke-vaccinerede. Det lidt højere forbrug er altså ikke et mønster, som ses alene for de HPV-vaccinerede.

”Vi fandt en generel forskel mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede for lægesøgning. Det kunne tyde på, at den grundlæggende tilgang til lægen er forskellig for de to grupper ─ de vaccinerede har måske en større tilbøjelighed til at inddrage lægen, når de er i tvivl om symptomer”, siger Lene Wulff Krogsgaard.

De vaccinerede er altså ikke nødvendigvis – trods lidt flere kontakter til lægen – mere syge end de ikke-vaccinerede.  


 

Bag om forskningsresultaterne 

  • Studietype: Studiet er et registerbaseret kohortestudie, som bygger på data for i alt 214.240 piger i Danmark (født i 1996-2002).
  • Samarbejdspartnere: Studiet er lavet i et tæt samarbejde mellem Forskningsenheden for Almen Praksis og Sektion for Epidemiologi ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
  • Økonomisk støtte: Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden gennem forskningsprogrammet Program for Clinical Research Infrastructure (PROCRIN) har givet økonomisk støtte til projektet.
  • Den videnskabelige artikel ”Health care utilization in general practice after HPV vaccination – a Danish nationwide register-based cohort study” er publiceret i PLoS One.

 

Kontakt 

 

 

Forskning, Alle grupper, FEAP, FEAP