Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvordan forebygger vi overvægt og diabetes?

Højdepunkter fra temadag om den menneskelige metaboliske udvikling.

16.11.2016 | Oskar Zacho

Tirsdag d. 8. november havde Center for Sundhedssamarbejde temadag om metabolisk overvægt og forebyggende indsatser mod fedme og diabetes. Datoen for arrangementet havde intet med det amerikanske præsidentvalg at gøre, selv om vores amerikanske naboer om nogen er ramt af livstilsproblemer som overvægt og diabetes. Nej, anledningen var fejringen af den anerkendte fedmeforsker Thorkild I. A. Sørensen, der fornylig blev adjungeret professor ved Aarhus Universitet. Selvom der er blevet forsket intensivt i overvægt og diabetes, er der stadig mange spørgsmål i forhold til årsagerne bag udbredelsen.

Derfor havde Center for Sundhedssamarbejde inviteret fem forskere fra forskellige forskningsområder til at holde oplæg og give deres vinkel på emnet. Formålet er at skabe et samarbejde på tværs af fakulteter, så vi kan komme fedme og diabetes til livs.

Pædagogikken skal ændres  

Efter en kort velkomst af direktør Carsten Obel talte professor Ellen Aagaard Nøhr fra Odense Universitetshospital om fedme blandt gravide. Selv hvis det lykkes for overvægtige kvinder at blive gravide, er der øget risiko for fostremisdannelse, fødselskomplikationer, abort og dødfødsel. Børnene bliver født med risiko for børnefedme, metaboliske og kognitive sygdomme. I selve graviditetsperioden er det oftest for sent at intervenere, og derfor lagde Nøhr vægt på, at der skal fokuseres på kvindernes vægt og levevis, inden og mellem graviditeterne. 

Overlæge Jens-Christian Holm, leder af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Universitetshospital, forsøgte at gøre op med en reduktionistisk tankegang til fedme, hvor sygdommen tackles med en ”motiverende” samtale med fokus udelukkende på kost og motion. Når et barns fedtmasse regulerer sig selv aktivt, så stopper børn med at spise, så udbygges fedtmassen, og barnet tager på, selvom det spiser mindre. Resultatet er, at barnet føler skam, bebrejder sig selv og bliver udstødt af det sociale fællesskab. Hvis ikke vi ændrer pædagogikken, svigter vi store grupper af børn, konkluderede Jens-Christian Holm.

Postdoc Lisa Geisler Bjerregaard fra Institute of Preventive Medicine ved Frederiksbjerg Hospital, der til daglig forsker i børns vægt og risiko for diabetes, fortalte, at spædbarnsperioden har stor indflydelse på, hvordan vægten udvikler sig resten af livet. Spædbørn, der er overvægtige, har en risiko for fedme i barndommen og senere i livet. Bjerregaard kunne konkludere, at der var en stærk sammenhæng mellem et højt BMI-tal som barn og risikoen for sukkersyge senere i livet.  

Sammenspil mellem arv og miljø

Efter frokost talte researcher og ph.d. Jytte Halkjær fra Kræftens Bekæmpelse om slankekure, kræft og sundhed i fremtiden. Med et unikt datasæt på 57.000 danskere fra 20 år tilbage og til i dag, er det i dag muligt at få kastet lys over forskellige livsstilssygdomme herunder fedme.  På trods af flere interessante fund, lagde Halkjær vægt på, at fedme er et komplekst område, hvor gener også spiller en central rolle for udbredelsen på tværs af generationer. Datasættet gør det muligt at forske i generationsstudier herunder samspillet mellem gener og miljø i udviklingen af livstilssygdomme som fedme og diabetes.   

Sidste indslag inden tiltrædelsesforelæsningen af Thorkild I. A. Sørensen var professor Michael Bang Pedersen, der talte om sult og fødevaresammensætning. Mennesket er nødt til at indgå i sociale relationer, hvor vi kan dele maden - ellers ophober vi fedt, når vi føler, vi ikke har nogen at dele maden med.

Fedmens gåder

Temadagens hovedperson Thorkild I. A. Sørensen sluttede af med et oplæg om ”fedmens gåder”. Jo federe, jo større fedtfri legemsmasse. Da fedtfri legemsmasse har et stort energibehov, spiser fede mennesker mere. At gemme fedt i fedtvæv er evolutionsmæssigt velgennemtænkt: en mekanisme, der inspirerer kroppen til at gemme fedt i forventning om, at det skal bruges senere. Dette er nøglen til at forstå udbredelsen af fedme hos mennesker ifølge Sørensen.

Efter oplægget havde Center for Sundhedssamarbejde arrangeret en reception.

Yderligere oplysninger

Lena Hohwü, post. doc., Aarhus Universitet
E-mail: Lena.Hohwu@au.dk

Forskning, Videnskabelig medarbejder, Susa, Susa, Alle grupper