Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskningsreserven: Flere penge til den frie forskning

Danmarks Frie Forskningsfond får 45 mio. kroner mere fra forskningsreserven, end det først var lagt op til i regeringens udspil. Det er en positiv udvikling, men samtidig bruges forskningsreserven også til at lappe huller, som ikke tidligere er blevet finansieret via reserven.

03.11.2017 | Sys Christina Vestergaard

Foto: Lars Kruse

Forskningsreserven er for 2018 på godt 1.010 mio.kroner mod 555 mio. kroner i 2017. Det er i sig selv en rigtig positiv udvikling, Og det er ikke mindst godt at se politisk opbakning til Danmarks Frie Forskningsfond, som får 205 mio. kroner, svarende til ca. en femtedel af den udmøntede reservepulje, understreger Brian Bech Nielsen: 

”Det glæder mig helt overordnet, at der er en bred politisk opbakning til at styrke dansk forskning. Efter de kraftige reduktioner for et par år siden hilser vi dette velkommen og håber på, at udviklingen fortsætter i en positiv retning. Særligt de frie midler er vigtige. Dem skal vi værne om, for det er dem, som gør det muligt at bringe nye talenter frem i front og dermed fremtidssikre den høje kvalitet i dansk forskning”.

Aftalen om udmøntning af forskningsreserven i 2018 blev indgået den 31. oktober mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Den markant forøgede pulje har tilsyneladende åbnet mulighed for at give bevillinger til formål, som ikke tidligere har været en del af forskningsreserven. Bl.a. er der sat 40 mio. kroner af til basisforskningsmidler på Copenhagen Business School, Aalborg Universitet og IT-Universitetet.

Det var varslet af regeringen, at man ville tilgodese disse områder. Men det er ikke gældende for alle universiteter, der på lignende vis har underfinansierede forskningsområder. Businessområdet på Aarhus BSS er finansieret på akkurat samme måde som på CBS, men bliver ikke kompenseret via forskningsreserven. Og det er ikke det eneste område:

”Ekspansionen på it- og ingeniørområderne på Aarhus Universitet er udfordret på samme måde som de tilsvarende miljøer på hhv. ITU og AAU. Derfor er det svært at se logikken i, at miljøerne på Aarhus Universitet ikke skal have samme vilkår som tilsvarende miljøer på andre danske universiteter”, siger Brian Bech Nielsen.

Der er umiddelbart lagt op til, at disse forskningsbasismidler til Copenhagen Business School, Aalborg Universitet og IT-Universitet også skal tages fra forskningsreserven de kommende år – og som udgangspunkt stige til samlet bevilling på 75 mio. kroner.

 

 

 

 

Forskning, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Ledelsen