Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Japansk tv optager AU-forskning til program om allergi

Forskere fra AU deltager i japansk tv-program om den nyeste allergi-forskning verden over. Tv-holdet fra Japan har besøgt Institut for Folkesundhed og Institut for Klinisk Medicin – og programmet vises for millioner af seere til foråret.

12.11.2014 | Kirsten Olesen

Postdoc Grethe Elholm (t.h.) introducerer her klimakamrene på Institut for Folkesundhed for tv-holdet fra Japans nationale tv-selskab NHK: Fra venstre er det tilrettelæggeren Masatoshi Kaneko og Mayu Kamide sammen med deres fotograf og lydmand. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)

Allergi-forskningen på Aarhus Universitet er så interessant og langt fremme, at Japans nationale tv-selskab, NHK, har sendt fire mand til Aarhus for at høre mere. Det sker som led i tilrettelæggelsen af en timelang udsendelse om den nyeste allergiforskning i verden.

Tv-holdet er bl.a. kommet for at optage sekvenser i klimakamrene på Institut for Folkesundhed og i laboratorier på Institut for Klinisk Institut, men har også været en tur i Låsby for at møde en mand, der slap af med sine overfølsomhedssymptomer efter at have arbejdet i en svinestald.

Undervejs i planlægningen af programmet opdagede den japanske researcher Mayu Kamide fra NHK nemlig, at forskning fra AU har vist, at selv voksne mennesker kan opleve nedsat risiko for overfølsomhedssymptomer over for bl.a. pollen, hvis de flytter på landet og arbejder blandt dyr.

Postdoc Grethe Elholm fra Institut for Folkesundhed står bag det opsigtvækkende forskningsresultat.

”Vi vidste allerede fra andre forskningsresultater, at opvækst på landet blandt dyr kan beskytte mod allergi, men det er nyt, at også voksne kan få det bedre. Og derfor kontaktede vi Grethe Elholm”, siger udsendelsens tilrettelægger, Masatoshi Kaneko fra NHK.

Det handler om at bidrage til verden

I første omgang troede Grethe Elholm faktisk, at henvendelsen fra Japan var en spam-mail:

”Men så gik det op for mig, at den holdt vand, og at vi nu får mulighed for at fortælle om vores forskning til millioner af seere i Japan og formentlig også senere i USA og Europa. Det er rigtigt stort at kunne vise, at vores forskning har betydning for folk – at vi bidrager med noget”, siger hun.

Kontakten har desuden medført, at tv-holdet blev interesseret i MD-PhD studerende Peter Kenneys forskning i effekten af et fysisk næsefilter mod sæsonbetinget høfeber ved Institut for Folkesundhed. Endelig valgte udsendelsens producer også at inddrage professor Hans Jürgen Hoffmanns undersøgelse af effekten af intralymfatisk immunterapi mod græspollenallergi på Institut for Klinisk Medicin.

”Allergi er et problem overalt i verden, og det er tilsyneladende ude af kontrol. Vores udsendelse vil forsøge at finde ud af hvorfor, det er tilfældet, og vi spørger bl.a., om det kan skyldes den moderne livsstil”, siger Masatoshi Kaneko.

”Desuden viser vi eksempler på ny forskning, der giver håb om, at man kan slippe af med allergi – ikke blot forsøge at behandle den”.

Masatoshi Kaneko producerer programmer med videnskabeligt afsæt til såvel det store japanske marked som til USA og Europa. I forbindelse med det aktuelle program besøger tv-holdet også forskere i USA, Canada, Tyskland og England, lige som japansk forskning indgår.


Se mere om de forskningsresultater, der bliver omtalt i programmet:

Arrangement, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Folkesundhed, Health