Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kan man snyde og skyde genvej til lykke? - Morten Kringelbach

24.05.2013 | Ruben Engrob Nielsen

Svar fra Morten Kringelbach, hjerneforsker, D.Phil (Oxford):

Svaret må begynde med de to spørgsmål: Hvad betyder det at snyde, og hvad betyder det at være lykkelig?

Hvis vi starter med oplevelsen af være lykkelig, så er det på mange måder en mærkelig størrelse. Det er interessant, at vi som regel er mest lykkelige set i bakspejlet, som blandt andre beskrevet af Søren Kierkegaard. Vi sidder ikke så tit og siger "hvor er jeg bare lykkelig lige nu", men i stedet tænker vi en gang imellem tilbage på en god tid eller et godt øjeblik i ens liv. For ligesom i den engelske sang "if you are happy and you know it, clap your hands", så ødelægger introspektion nemt magien ved lykke.

Lykken gennem et vellevet liv med andre mennesker

Men der er naturligvis ting vi kan gøre, som giver os større glæde. Et klassisk psykologisk forsøg, hvor halvdelen af en gruppe forsøgspersoner bliver bedt om at holde en kuglepen i munden som en cigar, og den anden halvdel holder den på tværs, hvorved de engagerer deres smilemuskler, viste at den sidste gruppe var signifikant gladere efter forsøget.

Igen kan det dog være svært at se, om det gjorde dem mere lykkelige, omend det dog tydeligvis er forbundet med større nydelse. Du kan spise noget godt eller have god sex, men det er ikke nødvendigvis noget, der gør dig mere lykkelig. Det er faktisk svært at finde en direkte sammenhæng mellem lykke og nydelse, således at mere nydelse giver større lykke.

Hvis man vil forstå forbindelsen, kan man med fordel gå tilbage til Aristoteles, der beskrev hvordan lykke består af to ingredienser hedonia og eudaimonia. Hedonia er det vi kalder nydelse og eudaimonia er måske bedst beskrevet som meningen af et vellevet liv. Men hvordan måler man mening videnskabeligt?

Man kan naturligvis spørge mennesker, i hvor høj grad vi lyver overfor andre - og måske tilmed overfor os selv? For der er meget data, der tyder på at vi ikke nødvendigvis har særlig god indsigt i, hvorfor vi handler som vi gør og hvad der virkelig giver os glæde.

Hvis man vælger at stole på vores udsagn, kan man med fordel se på en undersøgelse af nobelpristageren Daniel Kahneman og kollegaer hvor de undersøgte næsten tusind arbejdende, amerikanske kvinder, der blev bedt om at give karakterer for deres aktiviteter i løbet af 24 timer. Mange af dem var glade for at have sex, men det var kun et fåtal, der havde sex på denne dag og det varede sjældent mere end femten minutter. Det viste sig, at det de satte allermest pris på, var at være sammen med venner og familie.

Så for de fleste handler lykke ikke om hvor meget sex de har eller hvor meget mad de har spist, men måske i stedet om andre mennesker?

Jean-Paul Sartre skrev i sin tid teaterstykket Huis-clos, hvor en af personerne siger at "helvede er andre mennesker". Det er måske rigtigt, særligt når det gælder visse mennesker, men han har alligevel fat i den gale ende. Hvis man vil snyde sig lykkelig, så handler det om at være sammen med andre mennesker på en meningsfuld måde. Selv hvis man føler sig ked af det, så kan samværet med andre mennesker hjælpe dig til at blive gladere, måske endda nærmest lykkelig.

Morten Kringelbach er professor ved Aarhus Universitet og leder Hedonia: TrygFondend Research Group mellem Oxford og Aarhus.

Alle AU-enheder, Alle grupper