Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kapsejladsen før og nu

Som tidligere studerende på Aarhus Universitet har du nok hørt om Kapsejladsen. Måske har du selv overværet konkurrencen i universitetsparken, som har udviklet sig fra en duel mellem et par gummibåde til Nordeuropas største studenter-arrangement. Vi dykker ned i Kapsejladsens historie.

05.05.2015 | Ida Hammerich Nielson

For at få en god plads til Kapsejladsen i 2015 skal man være på plads i parken allerede når solen står op. Foto: Maria Randima

Deltagerne skal en ad gangen for hvert hold ro over søen i Universitetsparken, drikke en øl, snurre 10 gange rundt om flasken og derefter ro tilbage og give båden og padlen videre til den næste på holdet. Foto: Lars Kruse.

Festforeningernes introer er ofte inspireret af børnenes univers. Foto: Maria Randima

I 2002 medvirkede en elefant i Kapsejladsen. Læg mærke til, hvor god plads der var i parken dengang. Foto:Jens Trabolt/Delfinen, AU Universitetshistories billedsamling

Rektor Brian Bech Nielsen sætter Kapsejladsen 2015 i gang flankeret af de to konferenciers, komikerne Rasmus Bjerg og Simon Jul. Foto: Anders Trærup

Over 20.000 ellevilde studerende. En universitetspark, som for en stund er omdannet til en festivalplads med boder, toiletvogne og storskærme. En borgmester og en rektor, der lovpriser arrangementets store betydning for byen og universitet. Nøgenløb, Bamse og Kylling, dansende tandlæger og stripshow. Og nå ja - en konkurrence om at sejle hurtigst over universitetssøen i en gummibåd.

Kapsejladsen på Aarhus Universitet fandt sted fredag d. 24. april 2015, og som så mange gange før vandt de medicinstuderendes festforening ”Umbilicus” den specielle kombination af sejlads i gummibåd og ølstafet. Da de kunne løfte trofæet ”Det Gyldne Bækken” efter en hæsblæsende finale, skete det badet i blitzlys fra både lokale og landsdækkende medier. Kapsejladsen på Aarhus Universitet er årets største studenterbegivenhed.

Sådan har det ikke altid været.

Inspiration fra Oxford og Cambridge
Idéen til Kapsejladsen opstod engang sidst i 1980’erne i en sen nattetime efter en fest for de medicin-og tandlægestuderende. Deres respektive festforeninger Umbilicus og Klubrådet var begyndt at holde fælles fester, efter at Tandlægehøjskolen og Det Lægevidenskabelige Fakultet var lagt sammen i et nyt Sundhedsvidenskabeligt Fakultet. Tidligere medicinstuderende Jens Winther Jensen fortæller til universitetets hedengangne avis Campus:

”Under oprydningen efter festen var der en, som foreslog at lave en kapsejlads på universitetssøen med inspiration fra de årlige rodueller på Themsen mellem otterbådene fra universiteterne i Oxford og Cambridge. Derfra udviklede ideen sig,” fortæller Jens Winther Jensen, der var med på medicinernes hold i den anden duel mod tandlægerne i 1992.

Fantasifuld indmarch
Siden kom flere hold til, og Kapsejladsen voksede. I slutningen af 1990’erne begyndte de medvirkende hold at lave festlige introer, og i tidens løb har holdenes indmarch budt på blandt andet elefanter, helikoptere, stuntmænd med ild i, strippere, dykkere og dromedarer.

Sideløbende med både festforeningernes og publikums større fokus på det omgivende show har det sportslige også fået større betydning. Der er kommet mere fokus på at forhindre snyd, og de fleste hold går seriøst til opgaven og indleder træningen flere måneder før søslaget.

Brug for sjov
Kapsejladsen er kommet for at blive og er et kærkommet afbræk i de studerendes pressede hverdag. Som borgmester Jacob Bundsgaard sagde i sin indledende tale til arrangementet:

"I knokler til hverdag, og det er der også brug for, når I kommer ud på arbejdsmarkedet. Men der er også brug for at have det sjovt".

Se flere billeder fra Kapsejladsen 2015

Læs artikel om Kapsejladsens brandingværdi

Arrangement, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet