Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Knæk Cancer-millioner til forskning i immunterapi

Immunterapi, der påvirker kroppens T-celler, har vist sig at have god effekt hos flere patienter med modermærkekræft. Spørgsmålet er, hvilke patienter immunterapien virker på. Og om patienter med et stærkt immunforsvar har størst gavn af behandlingen. Det får lektor Martin Roelsgaard Jakobsen 2,5 mio. kr. til at undersøge.

06.11.2019 | Lise Wendel Eriksen

Martin Roelsgaard Jakobsen, Institut for Biomedicin, har sammen med sine forskerkolleger fået 2,5 mio. kr. fra Knæk Cancer til forskning i immunterapi.

Immunterapi går ud på at styrke kroppens immunsystem, så det kan overvinde sygdomme. Helt specifikt handler det om at styrke kroppens dræberceller i immunforsvaret, T-cellerne, så de bliver mere aktive og bedre kan bekæmpe bl.a. kræft. Det gør man blandt andet med såkaldte checkpoint-inhibitorer.

Immunterapi, der påvirker immunforsvarets T-celler, har vist sig at have positiv effekt hos op mod halvdelen af alle patienter med fremskreden modermærkekræft. Behandlingen ser også ud til at kunne helbrede hver femte patient. Immunterapien virker dog ikke hos alle, og den kan have alvorlige bivirkninger.

Lektor og ph.d. Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin får 2,5 mio. kr. fra årets Knæk Cancer-indsamling. Sammen med sine forskekolleger skal han bruge pengene til at forske i, om immuncellerne i det medfødte immunsystem kan sige noget om, hvordan den enkelte patient vil reagere på behandling med checkpoint-inhibitorer, og om patienter med et stærkt medfødt immunforsvar har størst gavn af checkpoint-inhibitor-behandling end andre.

Projektet sker i tæt samarbejde mellem Institut for Biomedicin, Onkologisk afdeling og Molekylær Medicinsk afdeling (MOMA) på Aarhus Universitetshospital.

Kontakt

Lektor Martin Roelsgaard Jakobsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 26153369
Mail: mrj@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Offentligheden/Pressen