Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kortlægning af danskernes arvemasse blev Årets Danske Forskningsresultat

Forskere fra Health har store aktier i forskningsprojektet GenomeDenmark, som videnskab.dks læsere netop har valgt som Årets Danske Forskningsresultat 2017. Forskerne har analyseret 50 familiers genomer og skabt adgang til en meget præcis viden om, hvordan genomet ser ud på en rask gennemsnitsdansker.

09.01.2018 | Helle Horskjær Hansen

Videnskab.dk kårer hvert år Årets Danske Forskningsresultat i samarbejde med deres læsere. Forskere fra Aarhus Universitet har været involveret i flere af de nominerede studier, vinderstudiet GenomeDenmark, som Anders Børglum er en del af blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature i juli 2017.

Videnskab.dk kårer hvert år Årets Danske Forskningsresultat i samarbejde med deres læsere. Forskere fra Aarhus Universitet har været involveret i flere af de nominerede studier, vinderstudiet GenomeDenmark, som Anders Børglum er en del af blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature i juli 2017.

Hvert år kårer videnskab.dk Årets Danske Forskningsresultat 2017, og vinderstudiet, GenomeDenmark, som har kortlagt den gennemsnitlige danskers arvemasse, har forskere fra Aarhus Universitet været blandt hovedkræfterne i.

Se nyheden på videnskab.dk om årets forskningsresultat her 

Efter fem års arbejde med at kortlægge 150 danskeres arvemasse helt fra bunden kunne et konsortium af danske forskere præsentere et referencegenom, som indeholdt langt flere detaljer, end hvad man kender fra andre studier i verden.

En af de århusianske forskere bag er professor og centerleder Anders Børglum fra Institut for Biomedicin og iSEQ-centret ved Aarhus Universitet. Han fortæller, at det nye referencegenom kan bruges til at styrke personlig medicin - blandt andet ved psykiske lidelser, som han forsker i. Fremover vil han kunne slå op i Det Danske Referencegenom og se, om den genvariant, han mistænker for at medvirke til psykisk sygdom, er normal blandt raske danskere, eller om den afviger fra gennemsnittet.

”Vi kan bruge referencegenomet som en slags opslagsværk og undersøge de tidligere ukendte varianter og områder af genomet. Når vi finder genvarianter, som øger risikoen for en psykisk lidelse, kan det også være med til at give os en større forståelse for de biologiske mekanismer bag sygdommen. Fordi generne kan sætte os på sporet,” fortæller Anders Børglum.

Bag om studiet

Læs mere om GenomeDenmark-konsortiet og Det Danske Referencegenom på www.genomedenmark.dk

Projektet er støttet med 86 mio. kroner af Innovationsfonden.

Læs den videnskabelige artikel, der er publiceret i Nature

Ud over forskere fra Aarhus Universitet har forskere fra Københavns Universitet, DTU og Beijing Genomics Institute bidraget til projektet.

Kontakt

Professor Anders Børglum
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og iSEQ
Mobil: 60 20 27 20
Mail: anders@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Ph.d.-studerende, Health, Health, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder