Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kronprinsen fejrer 25 år som alumne fra AU

I år kan Kronprins Frederik fejre, at han for 25 år siden dimitterede som kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. Kronprinsen selv, hans gamle studiekammerater og nuværende samarbejdspartnere har budt ind med fortællinger om Kronprinsens forhold til Aarhus Universitet – fra diskussioner om AGF og sociologer i Statskundskabs kantine til det nuværende engagement i Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse.

10.08.2020 | Ida Hammerich Nielson

August 1989. De kommende statskundskabsstuderende træder spændte ind i Aulaen på Aarhus Universitet – én af dem hedder Kronprins Frederik. Egentlig var det meningen, at Kronprinsen kun skulle tage nogle enkelte fag på universitetet, ligesom hans mor havde gjort. Men omkring juletid besluttede han at gøre statskundskabsstudiet helt færdigt. Og det har han ikke fortrudt.

Jeg har mange gode minder fra min tid på Aarhus Universitet. Det var et inspirerende fristed for mig. “Første skoledag” husker jeg tydeligt. Der var en forventningsfuld stemning, en nysgerrig appetit på at starte et nyt kapitel i livet. Det tror jeg gjaldt for alle. Ret hurtigt kom jeg ind i nogle trygge rammer. De ukendte ansigter blev til gode studiekammerater med Statskundskabs kantine som et herligt samlingspunkt, hvor lugten af kaffe blandede sig med højstemte diskussioner om alt fra AGF til store tænkere som Rosa Luxemburg, Ralph Miliband og John Locke. Der var højt til loftet,” siger Kronprins Frederik.

Studiekammerater: Forbløffende afslappet

Det bekræftes af to af Kronprinsens daværende læsegruppemakkere, Steffen Damborg og Søren Cajus. Steffen Damborg, der i dag er administrerende direktør i eget konsulenthus DigitalConsult, fortæller, at Kronprins Frederik lagde vægt på at blive behandlet som alle andre studerende:

Vi var en gruppe studerende, der stiftede hockeyklubben HK Miliband med en munter reference til den engelske politologiske sociolog af samme navn. Her mødtes vi lørdag formiddage til en gang indendørs hockey med Frederik som hyppig deltager. Der blev altid gået til stålet, og ingen fik særbehandling.

Søren Cajus, seniorchefkonsulent i Dansk Industri, husker også studietiden med Kronprinsen som alt andet end højtidelig.

Set med nutidens briller var det forbløffende afslappet. Frederik er selv meget uformel og ligetil, og på instituttet blendede han fint ind uden den store virak. Generelt var der nok blandt os studerende en tilgang til at nedtone det specielle ved, at Frederik var med på holdet. Når vi havde læsegruppemøde hos Frederik på Marselisborg Slot, var det selvfølgelig med nogle andre rammer end hos os andre. Og når vi gik i byen, kunne vi godt mærke, at der var stor interesse for Frederik. Turen endte typisk på natklubben ”Den Sidste,” siger han.

Jeg tror, Kronprinsen havde nogle gode år på Aarhus Universitet, fordi han fik lov til at være en så almindelig studerende, som det nu var muligt. Han blev tiltalt ”Frederik”, og han hyggede sig samtidig med, at han arbejdede hårdt, som de fleste af vores studerende gør,” siger professor og institutleder Peter Munk Christiansen, der underviste Kronprins Frederik i forvaltningslære.
Foto: Dan Jakobsen, Aarhus Stiftstidende (1989)

Fra Aarhus til Harvard

Statskundskabsstudiet gav ikke bare Kronprins Frederik et fristed og gode venner. Det gav ham også en dyb faglig viden og mulighed for at læse et år på Harvard Kennedy School, hvilket han betegner som en fantastisk oplevelse. Harvard Kennedy School er hjemsted for det anerkendte Harvard Center for Public Leadership, og da Aarhus Universitet for snart tre år siden spurgte, om Kronprinsen ville lægge navn til et tilsvarende ledelsescenter i anledning af sin 50-års fødselsdag, sagde han straks ja.

Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse ligger nu på Institut for Statskundskab, hvor jeg selv tog min kandidatgrad. Når jeg møder de nuværende studerende – fx i forbindelse med uddelingerne af legater fra Crown Prince Frederik Fund til at studere på netop Harvard Kennedy School, eller når ledelsescenteret inviterer mig til at bidrage til et overbygningsseminar – tænker jeg tilbage på min egen studietid – både i Aarhus og i Boston. Statskundskab i Aarhus gav mig en solid faglig ballast og en god kritisk sans, mens Harvard med sin velkendte case study-tilgang åbnede for en mere praktisk anvendelse af teorierne, så debat og diskussion blev brobyggere mellem teori og praksis,” siger Kronprins Frederik. 

Kronprinsen sender andre studerende til Harvard

Kronprinsens ophold på Harvard blev inspiration til Crown Prince Frederiks Fund. Da Kronprinsen i 1993 ankom til USA, stod en gruppe dansk-amerikanere – blandt andre den Harvard-uddannede Gustav Christensen – klar til at tage imod Kronprinsen og give ham et netværk i det nye land. Da Kronprins Frederik fyldte 25 samme år, etablerede gruppen af dansk-amerikanere Crown Prince Frederik Fund som en gave til Kronprinsen.

Gustav Christensen fortæller, at Kronprins Frederik er meget engageret i fonden, der hvert år giver to talentfulde, danske studerende en unik mulighed for et studieophold ved Harvard Kennedy School.

Uddannelsen ved Harvard er et nåleøje, der hjælper legatmodtagerne videre i deres karriere. Harvard tilbyder noget ganske særligt, blandt meget andet et bredt netværk af studerende fra hele verden, og Crown Prince Frederiks Fund har gennem tiden givet 54 danske studerende denne særlige mulighed. Kandidaterne bidrager efterfølgende med deres viden i både den offentlige og den private sektor,” siger Gustav Christensen, der også ser legatet som en styrkelse af forholdet mellem Danmark og USA. 

I 2008 blev Kronprins Frederik udnævnt til æresalumne i forbindelse med Aarhus Universitets 80- års jubilæum, og som æresalumne spiller han ifølge rektor Brian Bech Nielsen en særlig rolle – ikke bare for universitetet, men for mange andre: ”Det er noget særligt for hele Danmark at have en tronfølger, der på lige vilkår med alle andre studerende er lykkedes med at tage en akademisk uddannelse på højeste niveau. Kronprinsen er en god rollemodel for alle unge, der lægger sig i selen for at få den uddannelse, de ønsker,” siger rektor Brian Bech Nielsen.
Foto: Søren Kjeldgaard     

Det handler om mennesker

Kronprins Frederiks kontakt til Aarhus Universitet – her 25 år efter hans kandidatgrad – består især af hans virke i Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse. Han sidder i centerets Governance Committee sammen med bl.a. Jens Bjerg Sørensen, der er bestyrelsesformand for Købmand Herman Sallings Fond. Fondens donation har muliggjort centeret og dermed givet et stort bidrag til bedre viden om offentlig ledelse, og det er ifølge Kronprinsen afgørende for de mange tusinde danskere, der hver dag løser opgaver i den offentlige sektor:

I bund og grund handler det især om mennesker og om gode relationer. Det stod tydeligt frem, da jeg sammen med centeret havde inviteret en chefjordemoder, en skoleleder og en kommunaldirektør ind på Amalienborg til en uformel snak om offentlig ledelse. Under sådanne møder mellem forskellige fagligheder fra forskellige sektorer i det offentlige er den solide ballast fra Aarhus Universitet særligt nyttig. Statskundskabsuddannelsen har i det hele taget, for mig, været en givtig kilde til forståelsen af vores samfund,” siger Kronprins Frederik. 

Bedre offentlig ledelse

Professor Lotte Bøgh Andersen arbejder sammen med Kronprinsen i centeret og fremhæver, at Kronprinsen bidrager med mange ting – fra indlæg på seminarer til nye forskningsidéer.

For mange offentlige ledere har Kronprinsens tilknytning til centeret betydet, at de har ranket ryggen yderligere, fordi han er med til at anerkende vigtigheden af god offentlig ledelse. Kronprinsens tilknytning til centeret giver markant bedre muligheder for at lykkes med visionen om at bidrage til en bedre offentlig sektor ved at skabe, dele og anvende forskningsbaseret viden om offentlig ledelse. På den måde bidrager Kronprinsen også til, at Aarhus Universitet fortsætter med at være toneangivende i kraft af høj kvalitet i uddannelse og forskning samt et stærkt engagement i samfundsudviklingen,” siger Lotte Bøgh Andersen og fremhæver, at Institut for Statskundskab netop er blevet kåret som verdens bedste inden for offentlig forvaltning på den såkaldte Shanghai-rangliste.

Gennem arbejdet i centeret holder Kronprins Frederik kontakten til Aarhus Universitet og den uddannelse, som har været med til at forme ham, både fagligt og personligt. Jubilæet giver anledning til refleksion hos Aarhus Universitets prominente alumne:

Det lyder nærmest som en kliché, men jeg har svært ved at forstå, at det skulle være 25 år siden, jeg blev kandidat – minderne fra studietiden står i al fald stadig skarpt i erindringen.

Ingen er født som leder…… eller måske næsten ingen” sagde Kronprins Frederik blandt andet i sin tale, da han var med til at åbne Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse i maj 2018 i forbindelse med Kronprinsens 50-års fødselsdag. På billedet er Kronprinsen flankeret af centerleder Lotte Bøgh Andersen (th) og bestyrelsesformand for Aarhus Universitet Connie Hedegaard.
Foto: Lars Kruse, AU Foto 

Kronprinsen og Aarhus Universitet

  • 1989: Studiestart på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet
  • 1993-1994: Studieophold ved Harvard University 1993: Oprettelse af Crown Prince Frederiks Fund
  • 1995: Cand. scient. pol. med speciale om udenrigspolitik i de baltiske lande
  • 2008: Udnævnelse til æresalumne på Aarhus Universitet
  • 2018: Åbning af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse
  • 2020: Kronprins Frederik har 25-års jubilæum fra Aarhus Universitet
Navnenyt, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet