Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lær danmarkshistorie gennem film og spil

danmarkshistorien.dk byder på flere indgange til danskeres historie, som kan udforskes via leksikonartikler, kildesamlinger, quizzer, lydklip og film. Fra maj 2015 kan den prisbelønnede hjemmeside også byde på e-bøger.

23.04.2015 | Helge Hollesen

I spillet "Magtens Segl" bliver nutidspigen Bea sendt tilbage til middelalderens Aarhus - nærmere bestemt år 1458.

Det var ikke kun kvinder, der fik valgret i 1915. Den store gruppe af tjenestefolk, også kaldet tyende, fik nu også mulighed for at deltage i folkeafstemninger. På danmarkshistorien.dk kan du lige nu læse tema om tyende og valgret.

Siden lanceringen i 2009 er danmarkshistorien.dk blevet en af de mest benyttede kilder for dem, der søger viden om Danmarks historie fra fortid til nutid. Den digitale historieportal har hver måned over 200.000 besøgende, der høster af den viden, som historikere, arkæologer og andre fagfolk fra Aarhus Universitet stiller til rådighed. Projektet modtog allerede i 2010 Videnskabsministeriets pris for forskningsformidling.

Mediernes markering af historiske begivenheder løfter besøgstallet yderligere. Det gjaldt for nylig ved 75-året for den tyske besættelse den 9. april, hvor mange benyttede anledningen til at se hjemmesidens materiale om besættelsen.

I perioden, hvor DR sendte 1864, kunne det også meget direkte spores i hjemmesidens besøgstal. Her var der på danmarkshistorien.dk, inden DR-udsendelserne blev vist, udarbejdet et større tema om begivenhederne i 1864 med nye vinkler på krigen, dens årsager og konsekvenser.

”Vi lægger vægt på, at dele af hjemmesiden har fokus på aktuelle historiske mærkedage,” fortæller Mette Frisk Jensen, der er projektleder ved danmarkshistorien.dk, som i øjeblikket rummer over 1400 artikler og kildetekster.

Ny viden om valgretten

Derfor vil grundlovsjubilæet i denne og næste måned også være det helt store tema. Her er der fokus på den lige og almindelige valgret som både kvinder og den store gruppe af tjenestefolk uden egen husstand – tyende - fik ved ændringen af grundloven i 1915. Frem til grundlovsændringen var det alene 15 % af befolkningen, der havde valgret, idet den var forbeholdt mænd over 30 år med en vis indkomst og ejendom.

Temaet om valgretten vil byde på meget nyt forskningsbaseret materiale, siger Mette Frisk Jensen og understreger dermed også, at det er et kendetegn for danmarkshistorien.dk, at sitet bringer forskningsformidling.

Samlingen af forskelligt materiale i temaerne er en af indgangene til danmarkshistorien.dk. En anden er de kronologiske periodekapitler, der udgør en slags grundbog, som dækker fra oldtiden frem til nutiden.

Ind i historien med film, quiz og spil

Udover leksikonartiklerne består de af miniforelæsninger, film- og lydklip, men også blandt andet spillet ”Magtens segl”, der følger pigen Bea, som ved en fejl bliver sendt tilbage til Aarhus 1458. Andre indgange til historien er quizzer og siden med ”Mytedrab”, hvor nationale myter om Danmarks fortid diskuteres og aflives. Det gælder eksempelvis myte om Christian 10.s hest ved genforeningen i 1920 var kalket hvid, eller om Christian 2. virkelig sled en rille i bordet på Sønderborg slot.

De mest læste sider på danmarkshistorien.dk er leksikonartiklerne, som hovedparten af brugerne finder frem til via søgninger på Google.

”Vi bliver blandt andet brugt som et online leksikon, men med det kvalitetsstempel at forskere fra Aarhus Universitet har skrevet artiklerne,” fastslår Mette Frisk Jensen.

Nu også som e-bøger

danmarkshsitorien.dk er en del af Historisk Afdeling ved Institut for Kultur og Samfund, som også finansierer siden. En række fonde har støttet projektet økonomisk, og penge fra tipsmidlerne finansierede i 2011 en relancering, der forbedrede mulighederne for at bruge sitet i gymnasieundervisningen.

Nu er det så blevet tid til at optimere siden i forhold til de mobile platforme. Det betyder, at siden i denne måned får nyt design. Samtidig bliver det muligt at hente dele af periodekapitlerne som e-bøger med både quizzer og film.

Læs mere på danmarkshistorien.dk

Samarbejde, Forskning, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet