Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lavtuddannede mister oftere spædbørn

Kvinder med ni års skolegang eller mindre har større risiko for, at deres spædbarn dør inden for det første leveår. I over halvdelen af tilfældene er dødsårsagerne for tidlig fødsel og lav fostervægt. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

26.06.2019 | Helle Horskjær Hansen

Studiet er en kohorte med 1.994618 nyfødte født i Danmark fra 1981 til 2015. Foto: unsplash.com

Studiet er en kohorte med 1.994618 nyfødte født i Danmark fra 1981 til 2015. Foto: unsplash.com

Fire ud af 1.000 nyfødte i Danmark dør, inden de kan fejre deres et års fødselsdag. Nu viser et nyt forskningsprojekt, at kvinder med kort eller ingen uddannelse har en øget risiko for, at deres barn dør i løbet af det første år. For tidlig fødsel og lav fostervægt kan forklare 55 til 60 procent af tilfældene.

Det er Yongfu Yu og Jiong Li fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, der står bag undersøgelsen.

”Selvom børnedødeligheden er faldet i de seneste årtier, er der stadig en socioøkonomisk ulighed i spædbørnsdødeligheden,” siger Jiong Li.

Lavtuddannede har brug for hjælp

Resultaterne er netop offentliggjort i PLoS Medicine og bygger på en national befolkningsundersøgelse af 1,99 millioner børn født i Danmark i 1981-2015.

”Det vil helt sikkert gavne at reducere risikoen ved for tidlig fødsel og lav fostervægt. Det skal vi blandt andet gøre ved at have mere fokus på at forbedre sundheden for socialt og økonomisk dårligt stillede kvinder før og under graviditeten,” fortæller Yongfu Yu.

Han håber, at resultaterne kan bidrage til at forebygge spædbørnsdødelighed.

”Selv i et velfærdssamfund som Danmark har gravide kvinder med lav uddannelse brug for flere ressourcer til at løse sociale udfordringer for at forbedre spædbørns sundhed generelt og reducere især børnedødelighed,” siger Yongfu Yu.

Bag om resultatet

  • Studiet er en kohorte med 1.994618 nyfødte født i Danmark i 1981 til 2015.
  • Undersøgelsen er finansieret af Lundbeckfonden, Det Frie Forskningsråd, Novo Nordisk Fonden, Nordic Cancer Union, Karen Elise Jensens Fond, National Natural Science Foundation of China, the U.S. National Institute of Environmental Health Science, the U.S. National Library of Medicine, the National Center for Advancing Translational Science, og the Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Kontakt

Ph.d., cand.scient., postdoc Yongfu Yu
Klinisk Epidemiologisk Afdeling,  Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Mobil: (+1) 42 44 02 21 94
yoyu@clin.au.dk

Ph.d., lektor Jiong Li
Klinisk Epidemiologisk Afdeling,  Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Tlf.: 87 16 84 01
jl@clin.au.dk

Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Udvekslingsstuderende, Videnskabelig medarbejder, Ph.d.-studerende