Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Medicin: Ny kvote 2-prøve bliver nu taget i brug

Den nye kvote 2-test, som er udviklet i forbindelse med fordoblingen af kvote 2-optaget på medicinuddannelsen på AU, bliver nu taget i brug. Testen skal bl.a. vurdere ansøgernes samarbejdsevner og robusthed gennem optagelsessamtaler. En evaluering har vist gode takter i forhold til prøvevaliditeten.

08.03.2016 | Mette Louise Ohana

Optagelsessamtaler i sal

Sådan så det ud, da de nye optagelsessamtaler blev afprøvet for første gang i november.

Den 15. marts er der ansøgningsfrist for de kommende medicinstuderende, der vil søge ind via kvote 2. I år bliver 20 pct. af de nye studerende optaget via kvote 2, hvilket er en fordobling i forhold til tidligere. For første gang bliver kvote 2-ansøgerne mødt af en multiple choice-test og optagelsessamtaler, som skal sikre, at det er de bedst egnede ansøgere, der ender med at få tilbudt de eftertragtede studiepladser.

Ansøgerne vurderes af læger

Samtalerne er udformet efter inspiration fra internationale universiteter og også Syddansk Universitet, som i en årrække har brugt mini-interviews til kvote 2-optagelsen.

”Vi bruger interviews til at teste ansøgerne for nogle af de menneskelige kompetencer, der er særligt vigtige at have som læge som kommunikationsfærdigheder, evnen til at have empati, samarbejdsevner og robusthed. De skal igennem i alt otte korte interviews, hvor de skal løse forskellige opgaver. Hvert interview bliver bedømt af forskellige repræsentanter for de kommende arbejdsgivere bl.a. uddannelsesansvarlige overlæger og kliniske lektorer. Det er også aftagerne, som har været med til at udvælge, hvilke menneskelige kompetencer ansøgerne skal testes for. Netop det tætte samarbejde med aftagerne af de færdige kandidater, synes vi, styrker denne test,” fortæller Lotte O’Neill, lektor på Center for Sundhedsvidenskabelige Uddannelser på Aarhus Universitet.

I november 2015 blev den nye optagelsessamtale til kvote 2 pilottestet. Evalueringen viser, at samtalerne er relativ fri for bedømmer-bias. Den skriftlige optagelsesprøve og optagelsessamtalerne bliver derfor taget i brug nu og de kommende fem år, hvorefter hele kvote 2-projektet evalueres.

Karakterer er ikke nødvendigvis det vigtigste

Det øgede kvote 2-optag og den nye prøve er sat i værk for at give de højt motiverede ansøgere, som ikke har 11 i karaktergennemsnit, en ekstra chance for at blive læge.

”Vi ved fra studier, at karaktergennemsnit fortsat er den stærkeste indikator for, om studerende får succes på en videregående uddannelse. Men karakterer er ikke nødvendigvis det eneste kriterium til at finde de bedst egnede til en uddannelse. Derfor vil vi gerne give en ekstra chance til dem, som både brænder for at blive læge og har kompetencerne til at blive det,” siger Charlotte Ringsted, prodekan for uddannelse på Health.

En anden mulig gevinst ved den nye optagelsesprocedure er, at den måske kan forebygge frafald. Den effekt har nye optagelsesprocedurer haft på Syddansk Universitet og i flere andre lande.

På AU følger man nu projektet tæt og overvejer, om det skal indføres på andre studier med høje karakteradgangskrav bl.a. psykologi.


Om kvote 2-optagelsesprøven på medicinuddannelsen

  • Ansøgerne skal have min. 6 i karaktergennemsnit, opfylde kravene til en række fagniveauer og have et halvt års erhvervserfaring.
  • Ansøgernes kognitive kompetencer bliver vurderet gennem en multiple choice-test med ca. 100 spørgsmål. Ansøgerne testes for kvantitativt, kritisk og sprogligt ræsonnement.
  • Ca. 200 ansøgere går videre til korte optagelsessamtaler. Gennem otte interviews af hver otte minutters varighed testes ansøgernes kompetencer inden for kommunikation, samarbejde, empati og robusthed. Ansøgerne bedømmes af repræsentanter for aftagerne af de færdiguddannede kandidater bl.a. uddannelsesansvarlige overlæger, kliniske lektorer og kommunikationsundervisere i Region Midtjylland.
  • Resultatet af den sidste test afgør, hvem der tilbydes de i alt 96 kvote 2-pladser på medicinstudiet. 

Læs mere

Læs evalueringen af pilottesten af optagelsessamtalerne på medicin fra CESU.


Yderligere oplysninger

Lotte O’Neill, lektor på Center for Sundhedsvidenskabelige Uddannelser (CESU)    
Health, Aarhus Universitet
Tlf.: 8620 5239
lotte@cesu.au.dk

Uddannelse, Kommende studerende, Institut for Biomedicin, Health, Offentligheden/Pressen, Studerende, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder