Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Millionbevilling skal hjælpe parkinsonpatienter

Overlæge Per Borghammer og professor David Brooks, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, har netop modtaget 1,7 millioner kroner fra Lundbeckfonden. Bevillingen giver håb for de parkinsonpatienter, som udvikler demens.

23.04.2015 | Malene Løvig Nielsen

Overlæge Per Borgerhammer håber, at han gennem sin forskning kan finde nogle af årsagerne til udviklingen af demens hos patienter med Parkinsons sygdom.

Overlæge Per Borgerhammer håber, at han gennem sin forskning kan finde nogle af årsagerne til udviklingen af demens hos patienter med Parkinsons sygdom.

På verdensplan lider omkring 12 millioner mennesker af Parkinsons sygdom. Deres bevægelsesevne er hæmmet, og de oplever stivhed og rystelser i muskler og led. Mange parkinsonpatienter bliver tilmed demente, men forskerne har endnu ikke klarlagt årsagerne hertil.

Overlæge Per Borgerhammer fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital håber, at han gennem sin forskning kan finde nogle af årsagerne til udviklingen af demens hos patienter med Parkinsons sygdom. Et forskningsprojekt som Lundbeckfonden netop har støttet med 1,7 millioner kroner.

Skanninger af hjernen skal kortlægge demensudviklingen

Bevillingen fra Lundbeckfonden skal anvendes til at udvikle nye metoder til PET skanning. I projektet anvender forskerne en ny type PET skanning, der kan afbillede såkaldte tau-proteiner i hjernen. Disse proteiner er mistænkt for at medvirke til demensudviklingen ved Parkinsons sygdom, og det er denne sammenhæng, der nu kan undersøges med den nye type PET skanning.

”Hvis det viser sig, at der er en sammenhæng mellem mængden af tau-protein i hjernen hos parkinsonpatienter og deres demenssymptomer, kan PET teknikken i fremtiden anvendes til at identificere patienter, der er i risiko for at udvikle demens. Dette bliver særligt vigtigt, hvis det lykkes at udvikle lægemidler, der kan fjerne de skadelige proteinstoffer fra hjernen, og dermed forhindre demensudvikling hos patienter med Parkinsons sygdom,” siger Per Borghammer.

Per Borghammer er speciallæge i klinisk fysiologi og nuklearmedicin, og har en doktorgrad fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Yderligere oplysninger

Overlæge, ph.d., dr.med. Per Borghammer
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Nuklearmedicinsk afdeling og PET center
perborgh@rm.dk
Direkte telefon: 7846 3016
Mobil: 2826 1039

 

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen