Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Millionbevilling til forskning i fedtvæv

Steen Bønløkke Pedersen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop modtaget en bevilling til at forske i funktionen af fedtvæv.

10.02.2014 | Helle Horskjær Hansen

Steen Bønløkke Pedersen har modtaget 1.200.000 kr. til at forske i funktionen af fedtvæv.

Steen Bønløkke Pedersen har modtaget 1.200.000 kr. til at forske i funktionen af fedtvæv.

Overvægt er et stort problem i samfundet, og problemet bliver ikke mindre. Og forskerne har endnu ikke fundet et svar på, hvorfor overvægtige udvikler forhøjet blodtryk, sukkersyge, hjertekarsygdomme og fedtleversygdom.

I sin forskning fokuserer Steen Bønløkke Pedersen på sammenhængen mellem ’den milde grad af betændelse’, som man finder i fedtvæv fra overvægtige, og hvordan de kendte følgesygdomme udvikler sig.

Nu har Steen Bønløkke Pedersen fået 1.200.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til projektet: Identifikation og regulering af brunt fedtvæv hos mennesker. Implikation for energiforbrug og mulig forebyggelse/behandling af overvægt.

Ingen radioaktive stoffer

”For nyligt fandt man, at der også hos mennesker er et specielt fedtvæv, som bliver kaldt ’brunt fedtvæv.’  Det er interessant, fordi funktionen af brunt fedtvæv er at brænde energi af som varme. Håbet er at vi kan finde metoder til at aktivere det brune fedtvæv, så kroppen kan brænde overskydende energi af som varme og derved opnå et vægttab,” fortæller forskeren.

En stor del af bevillingen skal bruges til indkøb af sporstoffer, som skal udvikles i samarbejde med MR-Centret på Aarhus Universitetshospital
”Planen er at udvikle metoder til at scanne aktiviteten af brunt fedtvæv med centrets hyperpolarisering-metode,” forklarer Steen Bønløkke Pedersen og understreger, at det vil give mulighed for at udvikle den helt nye måde at bestemme aktiviteten af det brune fedtvæv.

”Til hyperpolariserings-metoden bliver der ikke brugt radioaktive sporstoffer. Det gør der derimod ved den etablerede teknik og det betyder, at undersøgelserne kun kan gennemføres få gange hos den samme forsøgsperson,” siger Steen Bønløkke Pedersen.

Når MR hyperpolariserings-metoden kommer til at fungere, forventer han et gennembrud i udforskningen af det brune fedtvæv og betydningen af det.

Yderligere oplysninger

Professor Steen Bønløkke Pedersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling
steen.pedersen@ki.au.dk
Direkte tlf.: 8949 7736

Bevillinger og priser, Alle grupper, Health, Health, Navnenyt, Aarhus Universitet