Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Novo Nordisk Fonden: Fælles forskning har tryk på fælles

Kast et nysgerrigt blik på Tandem- og Synergy-programmerne - og læs vejledningen grundigt, før I trykker send! Sådan lyder opfordringen til Health-forskere fra Novo Nordisk Fonden, der i princippet vil støtte næsten alle forskningsområder indenfor sundhedsvidenskab, naturvidenskab og de tekniske videnskaber.

10.12.2018 | Nanna Jespersgård

”Vi ser hele tiden, at forskere ikke har fået sat sig ordentligt ind i tingene,” siger Niels-Henrik von Holstein Rathlou, der opfordrer til, at forskere benytter sig af de kontaktpersoner, som Novo Nordisk Fonden har tilknyttet alle typer opslag. Foto: Ernst Tobisch.

”Vi lægger i stigende grad op til, at forskere, der søger Novo Nordisk Fonden, skal gå sammen på tværs af faggrænser om fælles undersøgelsesspørgsmål og fælles mål. Men når sundhedsvidenskabelige forskere søger penge gennem enten vores Tandem eller Synergy-programmer, kniber det i praksis med det fælles. Og så får man afslag.”

Niels-Henrik von Holstein Rathlou, leder af Novo Nordisk Fondens afdeling for forsknings- og innovationsbevillinger, lægger ikke fingrene imellem, når han opsummerer do’s and dont’s  for Health-forskere, der søger noget andet end de klassiske individuelle forskningsprojekter inden for endokrinologi og metabolismeforskning, klinisk og translationel forskning samt biovidenskab og basal biomedicinsk forskning.

For Novo Nordisk Fonden arbejder i øjeblikket på at fremme mere og tættere samarbejde på tværs af fagligheder og forskningsområder. Det sker med virkemidler som ’Tandem’ og ’Synergy’, der er som skræddersyede til Health, men hvor fondens uafhængige bedømmelseskomiteer får for mange ansøgninger baseret på et misforstået ’pseudofælles’.

”Det er afgørende for at søge Tandem-virkemidlet, at en kliniker og en grundvidenskabelig forsker arbejder sammen om én fælles veldefineret opgave, og det er jo lige jer på Health. Men i praksis falder ansøgninger til Tandem ofte på, at der reelt søges penge til to projekter. Nemlig et til forsker A og et andet til forsker B,” siger Niels-Henrik von Holstein Rathlou.

Den overordnede idé med Tandem-programmet er at bringe klinik og laboratorieforskning tættere på hinanden. Målet er bedre forståelse for underliggende sygdomsmekanismer og selvfølgelig bedre behandling og diagnosticering af patienter.

Kun ét forskningsspørgsmål!

I Synergi-programmet eller mere præcist Novo Nordisk Foundation Interdisciplinary Synergy Programme adresserer ansøgere de forskningsspørgsmål, der ikke kan besvares ved en traditionel fagspecifik tilgang.

Her skal op til fire forskningsgrupper arbejde tæt sammen om et nytænkende, risikobetonet og tværdisciplinært forskningsprojekt med et biomedicinsk og/eller bioteknologisk mål. Med programmet ønsker Novo Nordisk Fonden at fremme en kultur, der udnytter vigtig videnskabelig synergi – ofte under overskrifter som ’high risk - high gain’, men også her bliver mange parallelprojekter sorteret fra. 

”Ideen er, at grupperne etablerer et nært samarbejde på tværs af discipliner ud fra et ønske om at finde svar på ét fælles – og ikke fire mere eller mindre beslægtede – forskningsspørgsmål, men også her søges der for penge til noget, der ligner individuelle projekter, og det er spild af tid. For det er ikke det, vi støtter,” siger Niels-Henrik von Holstein Rathlou.

Brug fondens kontaktpersoner

Et andet og måske beslægtet problem er, at ansøgninger til Novo Nordisk Fonden i for mange tilfælde bærer præg af, at forskeren hverken har læst den vejledning, der følger med opslaget, eller ulejliget sig med at kontakte fondens ansatte med eventuelle tvivlsspørgsmål.

Det kommer til udtryk, når en forsker eksempelvis søger 200.000 kroner eller fire millioner inden for et virkemiddel, hvor beløbsgrænsen går fra 300.000 til tre millioner kroner.

”Vi ser hele tiden, at forskere ikke har fået sat sig ordentligt ind i tingene,” siger Niels-Henrik von Holstein Rathlou, der opfordrer til, at forskere benytter sig af de kontaktpersoner, som Novo Nordisk Fonden har tilknyttet alle typer opslag.

”Pointen er, at detaljerne betyder noget. Også når man stiller med et forskningsprojekt, der overordnet lever op til det, som vi forlanger. Nemlig et originalt projekt fra en ansøger med en pæn track record – ledsaget af et realistisk budget,” siger han.

Penge til uddannelse?

Novo Nordisk Fonden har i disse år det luksusproblem, at dens indtjening har været stærkt stigende. Fonden planlægger derfor at øge sine udbetalinger markant og har sat det mål, at den hvert år skal udbetales fire pct. af fondens frie formue – det vil sige fire pct. af cirka 85 milliarder kroner i 2018.

Af samme årsag har Novo Nordisk Fonden sat nye aktiviteter i gang inden for rammerne af ’stifters vilje’. Det har blandt meget andet ført til et forstærket fokus på læring og børn og unges interesse for teknik- og naturfag i folkeskolen, fx med satsningen Novo Nordisk Videnskabelige Læringscenter Life, hvor Christine Antorini er direktør. Og det er kun begyndelsen.

”Ambitionen er, at Novo Nordisk Fonden i løbet af de næste par år kommer til at støtte undervisning og udvikling – ikke bare i folkeskolen, hvor vi er startet, men også på universiteter og andre højere læreanstalter. Det kan fx være i form af et nødvendigt arbejde med nye pædagogiske tilgange og metoder,” siger Niels-Henrik von Holstein Rathlou.


Kontakt:           

Niels-Henrik von Holstein Rathlou
Leder af Novo Nordisk Fondens afdeling for forsknings- og innovationsbevillinger
Tlf. 3527 6630 (direkte)
E-mail: nhhr@novo.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Institut for Folkesundhed, IOOS, Health