Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny AU-professor undersøger ledsygdomme

Ellen-Margrethe Hauge er tiltrådt et femårigt klinisk professorat ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Hun forsker i forandringer i knoglevævet ved kronisk leddegigt og slidgigt.

25.06.2015 | Malene Løvig Nielsen

I professoratet skal Ellen Margrethe Hauge undersøge, om en ny højopløselig CT-scanner kan finde forandringer i knoglevævet forårsaget af kronisk leddegigt, før de ses ved en almindelig røntgenundersøgelse.

I professoratet skal Ellen Margrethe Hauge undersøge, om en ny højopløselig CT-scanner kan finde forandringer i knoglevævet forårsaget af kronisk leddegigt, før de ses ved en almindelig røntgenundersøgelse.

Ledsygdomme er smertefulde. Leddene gør ondt, hæver og bevægeligheden aftager. Ellen-Margrethe Hauge undersøger, hvordan lægerne kan hjælpe patienter med ledsygdomme til at bevare et aktivt liv. Hun er netop tiltrådt et femårigt klinisk professorat i reumatologi ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og Reumatologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

”Jeg glæder mig til over de næste fem år at skabe resultater sammen med kolleger i forskningsgruppen og med samarbejdspartnere i Danmark og udlandet,” siger Ellen-Margrethe Hauge.

Novo Nordisk Fonden har bidraget til forskningsprojektet med et klinisk forskningsstipendium på fem millioner kroner.

CT-scanner undersøger knoglevæv

Professoratet skal undersøge, om en ny højopløselig CT-scanner kan finde forandringer i knoglevævet forårsaget af kronisk leddegigt, før de ses ved en almindelig røntgenundersøgelse. Ved kronisk leddegigt er det vigtigt hurtigt at stille diagnosen og indlede behandling, da det kan hindre udvikling af ledskade hos en del af patienterne. Hos andre patienter forværres sygdommen på trods af, at den opdages tidligt. Her kan en kraftigere behandling forhindre yderligere skade på leddene.

”Håbet er, at forskningen hjælper os til at forhindre udvikling af ledskade hos patienter med kronisk leddegigt, så patienterne kan leve et aktivt liv med arbejde og fritid,” fortæller Ellen-Margrethe Hauge.

Ellen-Margrethe Hauge har en ph.d.-grad fra Aarhus Universitet. Hun er overlæge ved Reumatologisk Afdeling U, Aarhus Universitetshospital.

Yderligere oplysninger

Professor, overlæge, ph.d. Ellen-Margrete Hauge
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Reumatologisk Afdeling U
Direkte telefon: 7846 4213
ellen.hauge@clin.au.dk

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Ph.d.-studerende